ZDRAVSTVENE PREDNOSTI OVOG VOĆA SU NEMERLJIVE! Leči bezbroj bolesti, a vrlo je povoljno i ima ga u svakoj prodavnici!

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

24.12.2020

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi smo upoznati sa zdravstvenim prednostima konzumiranja ovog voća, ali da li ste znali da je njegovo seme isto tako lekovito?

RepublikaFoto: pixabay.com

Reč je o semenu grejpfruta.

Iz semena grejpa se cedi ekstrakt koji ima lekovita svojstva. 

Ekstrakt semena grejpa se koristi u domaćinstvu (sprečava razvoj plesni i bakterija, dezinfikuje vodu, bori se protiv parazita i mikroba u stočnoj hrani), ali i za ličnu higijenu.

Među korisnim kvalitetima semena grejpa izdvaja se to da on deluje antiinflamatorno i antimikrobno, kao i da je dobar antioksidant.

Navedena lekovita svojstva proizvoda omogućavaju da se ekstrakt semenki grejpa smatra univerzalnim prirodnim lekom protiv širokog spektra bolesti.

Za varenje - značajan deo digestivnih poremećaja uzrokovan je brzim razvojem patogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Sa ovim patologijama, antimikrobne sposobnosti semena grejpa će pomoći.

Protiv infekcija - Stručnjaci primećuju pozitivan efekat semena grejpa u lečenju infekcija urinarnog trakta. 5-6 semenki, ako se uzimaju 3 puta dnevno, ekvivalentno su efektu antibakterijskih lekova.

Protiv kandide - kandida raste u digestivnom traktu, uzrokujući digestivne patologije. Ekstrakt semenki grejpa pokazao se efikasnim u ubijanju kandide. Proizvod se takođe koristi za lečenje gljivica na noktima. Ekstrakt se uzima oralno (prvo se morate obratiti lekaru) i primeniti na problematično područje. Rezultati istraživanja, objavljeni u Journal of Alternative and Complementary Medicine, ukazuju da ovaj ekstrakt ubija do 800 sojeva virusa i bakterija, 100 sojeva gljivica i raznih parazita.

 

RepublikaFoto: pixabay.com

Za dijabetes - Za pacijente sa dijabetesom tipa II, prisustvo antioksidansa nazvanog naringenin u ovim semenu je izuzetno korisno, što povećava osetljivost ćelija na insulin. Ovaj antioksidans doprinosi korekciji težine koja je potrebna mnogim dijabetičarima.

Inhibitori određenih vrsta karcinoma - Liminoidi koji se nalaze u semenkama grejpa sprečavaju napredovanje određenih vrsta karcinoma. Ove bioaktivne supstance iz grupe fitonutrijenata stimulišu "loše" ćelije da se unište bez oštećenja "dobrih" ćelija.

Za mršavljenje -  Seme grejpa aktiviraju metabolizam i koriguje apetit, blagotvorno delujući na proces mršavljenja.

Protiv gingivitisa - Kao prirodni antibiotik, ekstrakt semenki grejpa koristi se u lečenju bolesti desni. U profilaktičke svrhe i za lečenje gingivitisa, seme treba slomiti i utrljati u desni.

 
U kozmetici - Seme grejpa koriste se za negu i zaštitu kože pomoću njihovih sastavnih supstanci, i to: linolne kiseline, vitamina E, flavonoida, procijanidina. Procijanidini štite ćelije epiderme od oksidativnog stresa, povećavaju elastičnost i inhibiraju neželjeno starenje. Seme grejpa je  pokazao efikasnost u lečenju dermatoloških oboljenja izazvanih bakterijama, virusima itd. Seme grejpa može pomoći kod akni, ekcema, kandidijaze, bradavica, pa čak i lišajeva. Navedeni proizvod pomaže u jačanju korena kose, bori se protiv peruti, blagotvorno deluje na rast kose.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading