MUZIKA DO DASKE MOŽE OŠTETITI SLUH VAŠEG DETETA: Slušalice kratko, a nikako glasno!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

18.12.2020

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako još imate dilemu da li preglasna muzika može oštetiti sluh vašeg deteta, znajte da je jedno nedavno istraživanje pokazalo da deca koja slušaju muziku s mobilnih uređaja pomoću slušalica mogu biti izložena većem riziku gubitka sluha povezanom s bukom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Testirano je približno oko 3.500 dece uzrasta od devet do 11 godina, dok su njihovi roditelji anketirani po pitanjima dečjih navika u korišćenju slušalica i pritužbama na probleme sa sluhom. Kod 14 odsto ispitanika otkrivene su poteškoće sa sluhom, koje su direktna posledica izloženosti buci. Poražavajući zaključak je da su deca koja su koristila mobilne uređaje za slušanje muzike samo jedan ili dva dana u nedelji imala više nego dva puta veće izglede da će imati gubitak sluha od onih koji nisu koristila uređaje.

Isto istraživanje pokazuje da čak 90 procenata starijih tinejdžera koristi slušalice duže i glasnije nego što bi trebalo. To je učestala i opasna pojava u saobraćaju jer tako rizikuju da ugroze svoj ili nečiji drugi život.

ZUJANJE I TINITUS

Svi preglasni i jaki zvuci mogu privremeno ili trajno oštetiti sluh. Kod nekih osoba mogu dovesti do toga da slabije čuju od drugih, a kod nekih može doći do potpunog gubitka čula sluha. Ako dete ima trenutni gubitak, znači da nije u mogućnosti da čuje kao što je to moglo ranije. Na sreću, to je privremeno i ne bi trebalo da vas brine. Obično se sluh vrati u normalu nakon dobrog sna. Ipak, neka ovo bude upozorenje i za vas i za dete.

Još jedan problem koji se često javlja usled slušanja preglasne muzike je zujanje u glavi ili tinitus. Iako se sluh vrati u normalu, prečesto slušanje glasne muzike može dovesti do dugotrajnih oštećenja. Na ova dva načina slušni sistem obaveštava da je ugrožen.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do trajnog oštećenja sluha dolazi ukoliko se duži period svakodnevno slušaju preglasni zvuci. To znači da se sluh neće vratiti u normalno stanje. Upravo zato osobe čije profesije podrazumevaju buku koriste zaštitu za uši. Slušanje muzike takođe može dovesti do ovoga, naročito ako dete koristi slušalice.

KRATKO I TIHO

Da biste sačuvali čulo sluha kod dece, sugerišite im da bi trebalo da utišaju muziku, naročito kada koriste slušalice. Ograničite vreme korišćenja slušalica. Objasnite im, u skladu sa uzrastom, kakve sve posledice može imati preglasno slušanje muzike i budite uverljivi. Dajte im primere drugih glasnih zvukova koji mogu izazvati trajno oštećenje sluha, poput koncerta uživo, vežbanja instrumenata, lova, mašina, glasnih alata i motora.

 

 

 

Kevin Frenk sa harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu, koji je učestvovao u istraživanju, kaže da su mobilni uređaji preglasni onda kada možete čuti zvuk iz slušalica koje su u ušima deteta.

SZO kaže daje buka veća od 85 decibela opasna tokom perioda od osam sati, kao što je radna smena, dok zvuku od 100 decibela treba da budemo izloženi najduže 15 minuta. MP3 pušten na maksimum kroz slušalice može da dostigne 105 decibela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading