ŠANSA ZA TEŠKO OBOLELE PACIJENTE: Nemci razvili lek protiv kovida koji može U POTPUNOSTI da spreči zarazu ćelija!

Autor: Tanjug, Republika

Lifestyle

12.12.2020

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka biofarmaceutska kompanija Formikon je saopštila da je razvila lek protiv kovid-19 koji u potpunosti može da spreči zarazu ćelija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Očekuje se da će lek dozvolu za hitnu upotrebu dobiti verovatno tek za godinu dana, prenosi Dojče vele.

Biofarmaceutska kompanija Formikon, sa sedištem u blizini Minhena u Bavarskoj, pre par dana je saopštila da je razvila blokator virusa korone pod nazivom FIB207, koji u potpunosti može da spreči zarazu ćelija.

Formikonov fuzijski protein za antitela aktivira se na receptoru ACE2 koji se nalazi na površini ćelije i koji je glavna tačka ulaska u ljudske ćelije za SARS-CoV-2 i druge korona viruse.

Direktor kompanije Karsten Brokmajer navodi da lek predstavlja šansu za teško obolele pacijente, za koje do sada nije postojala dovoljno efikasna terapija.

Analitičar Dejmijen Čoplejn iz kompanije Kepler Ševro tvrdi da takva zaštita od korona virusa kakvu nudi FIB207, čak i od mutacija, trenutno ne postoji ni kod vakcina niti drugih terapijskih antitela u razvoju.

Prednost leka koji je razvio Formikon ogleda se u tome što blokira ulaz koji virus koristi za prodiranje u ćelije. Na taj način on nudi zaštitu od mutacija, čime se takođe sprečavaju buduće epidemije korona virusa.

Antivirusni lekovi poput remdesivira pokazali su se uglavnom kao neefikasni, dok se kokteli antitela odobravaju samo pacijentima u ranoj fazi bolesti. Osim toga, mala mutacija je dovoljna da ove koktele antitela učini neefikasnim, tvrdi direktor Formikona.

Prvi razgovori Formikona sa Evropskom agencijom za lekove i Američkom upravom za hranu i lekove trebalo bi da se održe početkom prvog kvartala 2021., a Brokmajer se nada da bi lek mogao da dobije dozvolu za hitnu upotrebu početkom 2022. godine.

Verovanje da u tom trenutku takav lek neće biti potreban ishitren je zaključak, smatra Brokmajer.

On tvrdi da će čak i za deset godina postojati značajan broj ljudi koji nisu vakcinisani protiv kovida-19 ili koji će se ozbiljno razboleti uprkos vakcinisanju.

- Ali ako uspemo da smanjimo stopu ozbiljnih oblika kovida-19, virus bi bio mnogo manja pretnja - zaključuje Brokmajer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading