5 vitamina neophodnih za lepšu kosu, kožu, nokte i bolje zdravlje srca

Autor:

Lifestyle

12.12.2020

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za normalno funkcionisanje organizma neophodni su vitamini koji se mogu uneti preko hrane ili kao dodatak ishrani. Vitamini regulišu sve procese u telu, odgovorni su za pravilno funkcionisanje srca i mišićno-skeletnog sistema, mladalačku kožu, lepotu kose i noktiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za lepotu i zdravlje jedne žene važan je izbalansiran unos vitamina, a naročito morate obratiti pažnju na sledećih 5 koje bi trebalo svakodnevno da unosite.

Vitamin B6

Jedno od ključnih svojstava vitamina je da katalizuje proizvodnju ženskog hormona estrogena (jednog od najvažnijih hormona za lepotu i mladost). Otprilike do 30. godine njegova prirodna proizvodnja u telu primetno usporava, zbog čega koža gubi tonus, elastičnost i prirodni sjaj, pojavljuju se prve bore. Pored sposobnosti da stimuliše prirodnu proizvodnju estrogena, vitamin B6 normalizuje regeneraciju ćelija.

Vitamin C

Askorbinska kiselina, svima nama poznata od detinjstva, ne samo da pomaže u jačanju imunološkog sistema, već igra važnu ulogu u održavanju lepote kože i kose. Vitamin C je prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima i usporava proces starenja. Pored toga, stimuliše proizvodnju glavnog proteina mladosti – kolagena.

 

Vitamin E

Ovaj vitamin koji se rastvara u mastima nepravedno se zanemaruje, iako kao prirodni antioksidans ima brojne prednosti za kožu, uključujući zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, sposobnost borbe protiv pigmentacije od ultraljubičastih zraka, a takođe poboljšava tonus i ten kože. Budući da je vitamin E u stanju da zadrži hidrataciju u gornjim slojevima kože (ne sme se mešati sa zadržavanjem tečnosti u organizmu, što dovodi do stvaranja edema), on će biti pravi spas za one koji imaju suvu kožu.

Vitamin D

Glavna funkcija vitamina (koji se donedavno smatrao jedinim) je održavanje zdravih kostiju i vezivnog tkiva. Poboljšava apsorpciju kalcijuma iz hrane, pomaže aktivnim supstancama da prodru u koštano tkivo, čineći ga jačim. Krajem devedesetih, kako se zapadna medicina zainteresovala za proučavanje problema mentalnog zdravlja, postalo je jasno da adekvatni nivoi vitamina D u krvi pružaju efikasnu prevenciju depresije. Istraživanje direktno povezuje proizvodnju hormona sreće serotonina sa prisustvom vitamina u telu.

 

Vitamin PP

Nega kože i borba protiv bora svakako su važni, ali ne zaboravite na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Bolesti srca i dalje su na prvom mestu po stopi smrtnosti, pa vredi razmisliti o njihovoj prevenciji, čak i ako ste sada potpuno zdravi i mladi. Vitamin PP reguliše nivo holesterola, poboljšava protok krvi i jača srčani mišić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sara

12.12.2020 21:45

B vitamin je odlican za kosu,kozu,nokte i lepo raspolozenje.Treba ga piti cesto.D vitamin se uglavnom pije zimi kad nema puno sunca.C vitamin je po mom misljenju obavezan kod pusaca i sa slabim imunitetom.Ja pijem OPC +C koji ima acerolu i c vitamin jer sam dugogodisnji pusac i nemam onaj jutanji kasalj.