Ove dve VOĆKE su prava MALA APOTEKA! Naparavite KOLAČ, vitaminsku SALATU i ukusan RUČAK!

Autor: ljubav&zdravlje/informer

Lifestyle

23.10.2020

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj duo najobičnijeg mogućeg voća za naše podneblje je sve samo ne običan...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da li verujete da je jabuka na naš jelovnik stigla pravo iz raja? Ona je simbol ljubavi, strasti i večne mladosti, što oslikava ljudsko divljenje prema ovom voću. Homer je u “Odiseji” krušku nazvao "dar bogova", jer se smatralo se da nas čini lepim, leči mnoge bolesti i zaustavlja vreme.

Ovaj duo najobičnijeg mogućeg voća za naše podneblje je sve samo ne običan. Jabuke su hranjive, dobre za zdravlje srca, regulišu nivo šećera, pomažu pri probavi, smanjuju rizik od karcinoma…

Kruške snižavaju nivo holesterola u krvi, olakšavaju konstipaciju, imaju protivupalno dejstvo, a pomažu i u lečenju mamurluka.

Bolja od čokolade

U jednoj jabuci ima i do 40 mg vitamina C, zatim vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena, kao i kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata.

Zahvaljujući velikom prisustvu fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, dok beta-karoten štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka.

Ova rajska voćka podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod dijareje ili zatvora. Pozitivno deluje i na srce i krvne sudove, a sa samo 18 kalorija idealna je za dijetu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini, čak do 90 odsto, a uz to kalcijum i fosfor pozitivno utiču na izgradnju kostiju i zuba.

Zahvaljujući kvercetinu preventivno deluju na rak pluća, dok triptofan - metabolički prethodnik serotonina – podiže raspoloženje bolje štangle čokolade.

 

Čokoladni kolač sa kruškama

Sastojci: 2 kruške, 50 g maslaca, 150 g braon šećera, 150 g brašna, kašičica praška za pecivo, 185 g maslaca, 150 g šećera, kašika kakaa, 3 jaja, 3 kašike mleka, vanilin ekstrakt, po četvrtina kašičice mlevenog cimeta, đumbira, karanfilića i muskatnog oraha.

Priprema: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Kruške oljuštiti, izvaditi semenke i svaku podeliti na po 8 delova približne veličine. U šerpici sjediniti maslac i braon šećer i kuvati dok se šećer ne istopi. Poređati kruške na dno modle i preliti maslacem. Jaja umutiti sa mlekom i vanilinim ektraktom. U većoj činiji sjediniti brašno, prašak za pecivo, šećer, kakao i začine. Naizmenično dodavati smesu od jaja i maslaca dok se sve ne sjedini. Preliti testo preko krušaka i staviti u rernu na 60-75 minuta. Kada je kolač gotov, pustiti da se ohladi oko 5 minuta, a zatim ga izvrnuti na tanjir.

 

Zaustavlja vreme

Kruška je odličan izvor različitih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6, kao i kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana. Posebna je zanimljivost to što sadrži i mineral bor, koji pak pospešuje apsorpciju kalcijuma, te je idealna za prevenciju osteoporoze.

Vitamin C i bakar štite organizam od slobodnih radikala, a vlakna, posebno pektin pomažu u održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi i omogućavaju redovno pražnjenje creva čime smanjuju rizik od kancera.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ova kraljica jeseni izvanredan je izvor kalijuma koji učestvuje u regulaciji otkucaja srca, mišićnoj kontrakciji, prenosu nervnih impulsa, metabolizmu proteina i ugljenih hidrata, izgradnji čvrstih kostiju i zuba.

 

Salata sa rukolom i fetom

Sastojci: Pakovanje rukole, kašika belog vinskog sirćeta, kašika limunovog soka, kašika meda, maslinovo ulja, balzamiko sirće, so, sveže mleveni biber, kruška, 120 g feta sira, 4 kašike oraha, zrna nara za posipanje. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Priprema: Salatu isecite na komade željene veličine. Za marinadu pomešajte sirće, sok od limuna, med, so, biber i ostale sastojke. Rasporedite salatu po tanjiru i prelite je sa polovinom marinade. Kruškama izvadite jezgro i isecite ih na uzdužne komade. Rasporedite kruške po salati i prelite ostatkom preliva. Rasporedite sir i pospite orasima i narom.

 

Sorta kruške vilijamovke sadrži više kalcijuma i gvožđa, pa se posebno preporučuje kao obavezno voće za sve iznad 40. godine.

Tri ili više kruški na dan može da smanji rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba, dok je beta-karoten iz ovog voća zaslužan za zaštitu i mladolik izgled kože, a odgovoran je i za stvaranje pigmenta melanina.

Džigerica sa jabukama

Sastojci: 600 g teleće džigerice, 250 ml mleka, 3 kašike hlebnih mrvica, kašičica slatke mlevene paprike, kašika mešavine začina, 50 g maslaca, 100 g luka, 500 g jabuka.

RepublikaFoto: pixabay.com

Priprema: Džigericu isecite na manje i tanje ploške ili trake, nalijte mlekom i ostavite da odstoji sat-dva. Ocedite i osušite papirnim ubrusom. Pomešajte mrvice, papriku i začin. Uvaljajte džigericu, pa kratko propržite sa obe strane na dobro zagrejanom maslacu dok ne dobije lepu boju. Izvadite i ostavite sa strane na toplom. Na istom ulju kratko propržite luk isečen na režnjeve, dodajte oguljene i očišćene jabuke isečene na ploške, te dinstajte na laganoj vatri dok jabuke i luk ne omekšaju. Po potrebi nalijte s malo vode. Poslužite uz pire krompir.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading