Napravite IMUNO ZID za vaš organizam: Mleko sa ovim začinom će vas u potpunosti ZAŠTITITI OD VIRUSA

Autor: espreso.rs, republika.rs

Lifestyle

21.10.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od davnina se mleko sa začinima i lekovitim biljem u Indiji koristilo kao zdrav, napitak. U ajurverdi je takvo mleko poznato pod imenom Sidha Dugdham.

RepublikaFoto: Photo by Mariana Medvedeva on Unsplash
Foto: Ilustracija

Sidhha na sanskritu znači "savršen", a dugdham znači "mleko".

Izuzetno je cenjeno u ajurverdskoj medicini jer hrani organizam, smiruje emotivnu napetost i pomaže pri uravnotežavanju svkog telesnog tipa.

Uz mnoge blagodati za zdravlje i lepotu, ovo mleko podstiče i vitalnu energiju - ojas.

Prema ajurverdi, ojas daje snagu, jača imunološki i probavni sistem te budi osećaj sreće i zadovoljstva.

Kako bi pripremili mleko na zdrav način bitno je da ga ne pijete hladnog i neprokuvano. Potrebno ga je dovesti do vrenja, i zatim ga kuvati na laganoj vatri još 5 do 10 minuta zajedno s lekovitim biljem.

Ključanje menja njegova struktura koja ga čini lakše probavljivijim, naročito za kapha telesni tip koji inače ima sporiji probavni sistem.

Kome je namenjeno ovo mleko

Zbog svojih lekovitih svojstava i hranjivih tvari ovaj napitak se posebno preporučuje ljudima čiji je organizam iscrpljen i slab. Telu vraća imunološku otpornost i probavnu snagu čime ga štiti od raznih bolesti.

Preporučuje se i ljudima koji pate od kapha poremećaja koji uključuje kašalj, pojačan sekret, zapušene sinuse ili disajne infekcije. Ajuverda savetuje da mleko pijete u večernjim satima zbog njegovih umirujućih i probavnih svojstava čime pospešuje miran i dubok san te zdravu jutarnju probavu.

1. Haldi - Sidha mleko s kurkumom

Kurkuma svojim moćnim sastojcima jača imunitet, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Mleko s kurkumom pomaže telu da se odbrani od virusa te je odlično za ublažavanje akutnih poremećaja koji su vezani za grlo i pluća poput upale krajnika, laringitisa i promuklosti grla.

2. Adraka - Sidha mleko s đumbirom

Đumbir se u ajurverdi naziva "univerzalnim lekom", a terapeutska upotreba đumbira opisana je u drevnim ajuverde tekstovima kao lek za razne bolesti kao što su artritis, bolesti probavnog, respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Mleko s đumbirom ublažava poremećaje respiratornog sistema poput suvog kašlja i emfizema te pomaže u smanjenju i ublažavanju bolova u mišićima, zglobovima i kostima.

3. Kaali Mirch - Sidha mleko s crnim biberom

Ovaj napitak je dobar za ispiranje toksina iz jetre i žuči. Smanjuje zagušenje i stagnaciju u limfnom sistemu.

Mleko s crnim biberom pojačava rad metabolizma, sprečava nakupljanje masti u telu te povećava koncentraciju dobrog holesterola.

4. Pippali - Sidha mleko s dugim biberom

Pippali ( piper longum), spada među najbolje auverde začine jer njegova moć leži u sposobnosti pomlađivanja pluća i respiratornog sistema. Poboljšava metabolizam, podstiče zdravu cirkulaciju, jača funkciju reproduktivnih organa i podržava zdravlje jetre.

Mleko sa pippalijem ima zagrevajuće delovanje kojim ublažava hronična bronhijalna zagušenja, alergije disajnih puteva i probleme vezane s astmom.

5. Tulsi - Sidha mleko sa svetim bosiljkom

U ajuverdi, sveti bosiljak (tulsi) se naziva "eliksirom života".

Sveti bosiljak je poznat po tome da podržava zdravlje imunološkog sistema te opušta um i telo. Mleko s tulsijem je izvrsno za respiratorni sistem jer leči kašalj, grlobolju i prehladu te uklanja svaku blokadu u disajnim putevima.

Ublažava glavobolju, smanjuje anksioznost i depresiju te podstiče bolji san. Redovno ispijanje ovog mleka snižava krvni pritisak i holesterol, smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara.

Kako pripremiti lekovito mleko

Za pripremu ovog mleka izaberite lekovito bilje i začine zavisno od stanja koje želite tretirati. Priprema je brza i jednostavna.

Sastojci:

  • 1/2 - 1 čajne kašika lekovotog bilja/začina
  • 1 šoljica mleka
  • 1/4 šoljica vode

Priprema:

U manjem lončiću izmešajte lekovito bilje, vodu i mleko pa dovedite do vrenja. Smanjite plamen i pustite da se mleko, lekovito bilje i voda lagano ukuvaju. Kad se količina smanji na jednu šoljicu, lek je gotov.

Pijte topli napitak redovno pre spavanja, a najmanje 14 dana za lekovito delovanje.

Mleko na kraju možete zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačem prema vašem izboru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading