Mučite muku sa EKCEMOM? Ovaj jednostavan TRIK može da reši vaš problem

Autor: Objektiv.rs, republika.rs

Lifestyle

20.10.2020

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada obični lekovi ne rade svoj “posao” kako treba kada je u pitanju problem sa ekcemom, a neki čak i izazivaju određene nuspojave.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience
Foto: Ilustracija

Zbog toga je dobro okrenuti se prirodnim načinima lečenja ovog kožnog problema.

Ishrana i način života su bitan faktor u rešavanju ove tegobe.

Evo kojih pet prirodnih lekova za ekcem možete da isprobate.

1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje koristi se na koži, kosi čak i zubima, a ako osoba nije alergična na njega, dobro je i za ekcem. Tanak sloj kokosovog ulja ili losion sa kokosovim uljem pomaže u otklanjanju svraba i boli. Ono sadrži masne kiseline koje pomažu da koža ostane vlažna. Kliničko istraživanje koje je ispitivalo učinke primene kokosovog ulja na kožu kod dece, pokazalo je da je korišćenje ulja, tokom 8 nedelja, poboljšalo simptome ekcema bolje nego mineralno ulje, prenosi Medical News Today.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Omega-3 masne kiseline

Istraživanja iz 2016. godine su pokazala da konzumiranje velike količine omega-3 masnih kiselina može da smanji rizik od ekcema i njegovu jačinu. Preporučuje se veći unos plave ribe i ostalih namirnica koje sadrže ove kiseline.

3. Morska so

Sigurno ste čuli da ljudima koji imaju problema sa kožom, odlazak na more izuzetno prija što se tiče ovog problema. To je zato što morska so odlično deluje na kožu. Vitamn D, mineral i morska so su sastojci koji dokazano oporavljaju kožu. Zbog toga, koristite sprej sa ovim vitaminom i morsku so u svim oblicima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Hrana bogata želatinom

Želatin sadrži kolagen koji je dobar za zdravlje kose, kože i noktiju. Takođe, ishrana bogata želatinom se preporučuje svim ljudima koji imaju problem sa ekcemom, jer je više istraživanja pokazalo da želatin blagotvorno deluje na ovu tegobu.

5. Kupke na bazi magnezijuma

U zavisnosti od slučaja, vreme provedeno u toploj kupki nekima pogoršava stanje, dok nekima kupke na bazi magnezijuma i druge vrste detoks kupki mogu biti od velike pomoći. Recept za magnezijevu kupku: 300-500 grama gorke soli ili pahuljica od magnezijuma, 300 grama himalajske ili morske soli, pola kašike prirodnog ekstrakta vanile i 10-15 kapi esencijalnog ulja po izboru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading