DOPLIVAJTE DO TRBUŠNJAKA: Koliko dugo treba da vežbate pod vodom ukoliko želite ravniji stomak

Autor:

Lifestyle

29.07.2020

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako plivanje možda nije prvi sport na koji najčešće pomislimo kada se poželimo rešiti masnih naslaga s područja stomaka, možda bismo ipak trebali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, nijedna druga vežba neće istovremeno sagoreti kalorije, ubrzati metabolizam i učvrstiti baš svaki mišić u našem telu.

Sat vremena laganog plivanja sagoreva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput prsnog ili leđnog plivanja mogu sagoreti do 700 kalorija, piše "Zadovoljna.hr".

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od vazduha te u njoj deluje sila uzgona. Otpor svim našim mišićima pruža se iz svih smerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj s gotovo svim vežbama van vode.

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, čak i nakon dolaska s mora, treba imati na umu kako mu pristupiti. Naime, pogrešno je preterati s tim i očekivati da ćemo već prvog dana moći otplivati sat vremena.

Kako za "WomensHealth" kaže Joel Džol Šinofild, profesor plivanja na Univerzitetu "Washington and Lee" u Virdžiniji, već se nakon četiri minuta plivanja većina ljudi oseća iscrpljeno.

To se događa zbog toga što naša pluća moraju da se prilagode novom načinu disanja, kardiovaskularni sistem radi na potpuno drugačiji način, a za pokretanje u vodi potreban nam je svaki naš mišić.

Zato je potrebno krenuti postepeno, što će dugoročno dovesti naše telo u savršenu formu, a masne naslage na stomaku postaće stvar prošlosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pre svega, procenite svoje trenutno stanje. Čak i ako ste sasvim prosečni plivač, itekako možete suzbiti masne naslage, no pripazite da svoje vreme u vodi zaista produžujete postepeno. Pre samog čina plivanja obvezno je potrebno zagrejati mišiće. Tako ćete ih pripremiti za povećanje cirkulacije krvi u celom telu koja ih očekuje tokom samog plivanja. To možete učiniti hodanjem u plićoj vodi, a oni veštiji mogu posegnuti i za jogom u vodi.

Potrebno je plivati barem pola sata po nekoliko puta nedeljno kako bi se postigli vidljivi rezultati.

Kada ste jednom u vodi, potrebno je plivati barem 30 minuta kako bi vežba u periodu od nekoliko nedelja pokazala rezultate. No ne zaboravite da pravite pauze i menjate stilove plivanja kako biste olakšali sebi. Napokon, topljenje masnih naslaga zavisi od stalnog pokreta pod otporom, a ne o vrsti vežbi koje praktikujete.

Nakon završetka plivanja potrebno je polako izaći iz vode kako bi se telo opet prilagodilo novim uslovima te kako bi se smanjio broj otkucaja srca.

Za najbolje rezultate potrebno je plivanje kombinovati s zdravom ishranom te što manjim unosom zasićenih masti kako bi se povećao vaš potencijal sagorevanja kalorija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading