AKO VAM "GORE" STOPALA, TO MOŽE BITI ZNAK PODMUKLE BOLESTI: Zanemarujete OVO, a možda ste ozbiljno BOLESNI!

Autor: M.O.

Lifestyle

16.04.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na ovo.

AKO VAM "GORE" STOPALA, TO MOŽE BITI ZNAK PODMUKLE BOLESTI: Zanemarujete OVO, a možda ste ozbiljno BOLESNI!

Foto: Shutterstock

Ukoliko vas probudi ili tokom dana prati peckanje u stopalima, možda ste imali "burnu noć", možda već uzimate terapiju za dijabetes ili bubrežnu insuficijenciju, a možda vam samo fali vitamina B.

Razlozi zbog kojih osećate peckanje i kada vam "gore" stopala mogu da budu privremeni, posledica nekih navika, ali i simptom oboljenja koja bez terapije mogu da napreduju i ozbiljnije ugroze zdravlje. Zbog toga je uvek važno osluškivati svoje telo. Ukoliko se ovaj osećaj produži, a nemate nijednu od indikovanih bolesti koja kao simptom daju peckanje, mravinjanje i trnce, ne oklevajte, posetite lekara.

Republika

Foto: Shutterstock

Sindrom "gorenje" stopala može biti veoma opasan

Posledica predijabetesa i dijabetesa

Skokovi šećera u krvi mogu ošteti nerve u rukama i nogama i izazvati osećaj pečenja, trnjenja, bockanja, peckanja. Ako imate predijabetes ili dijabetes, redovno kontrolišite nivoe šećera u krvi.

Oštećenje nerava koji povezuju kičmenu moždinu sa rukama, nogama, šakama i stopalima, naziva se periferna neuropatija. Pored dijabetesa, koji je jedan od najčešćih uzroka, drugi, a sve vrste neuropatija i neuropatskog bola mogu da rezultiraju i navedenim simptomima, prenosi "E Klinika".

Dugogodišnja konzumacija alkohola može oštetiti nerve koji stopala povezuju sa kičmom. Prestanak konzumiranja alkohola sigurno će uticati na smanjenje simptoma.

Izaziva ga gljivica kojoj pogoduje sredina kakva su topli, vlažni predeli između prstiju i na dnu stopala. Nosite čistu i suvu obuću, redovno perite i sušite stopala, a antifungalne kreme, sprejevi ili prahovi mogu da pomognu u saniranju infekcije.

Ovaj vitamin je neophodan za zdravlje, elastičnost i dobru provodljivost nerava. Ukoliko ste na veganskom režimu ishrane, nećete ga dobiti u količinama koje bi organizmu bile zadovoljavajuće.

Bubrezi polako prestaju da rade onako kako bi trebalo, a to dovodi do nakupljanja otpadnih tečnosti u telu. Ovi procesi uništavaju još neke nerve i mogu da dovedu i do uremične neuropatije, a mogu da se prenesu i na stopala, uz izazvanje osećaja pečenja.

Sindrom tarzalnog tunela

Otok, do koga može da dođe usled povrede, artritisa, spuštenih lukova kostiju ili nekih drugih stanja, može da pritisne tibijalni nerv i izazove pulsirajući bol, utrnulost i osećaj peckanja ili pečenja u stopalu.

HIV virus i AIDS

Otprilike trećina ljudi sa HIV infekcijom ili AIDS završi sa oštećenjem nerava. Alergijska reakcija može da se desi i kao posledica uticaja deterdženta, sapuna, sredstva za čišćenje, voska ili bilo koje druge hemikalije. Nemojte zanemarivati simptome, jer mogu da dovedu do ozbiljnijih posledica po naša stopala, noge i telo u celini.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading