SLEDEĆE NEDELJE IDE SMENA TEMPERATURE ALI I PROBLEMI SA SPAVANJEM: Savetuje se ovo ORAŠASTO voće pre spavanja, ali da PAZIMO na jedno!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

14.04.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da se dobro naspavate!

SLEDEĆE NEDELJE IDE SMENA TEMPERATURE ALI I PROBLEMI SA SPAVANJEM: Savetuje se ovo ORAŠASTO voće pre spavanja, ali da PAZIMO na jedno!

Foto: Shutterstock

Društveni mediji su prepuni raznih saveta o tome kako unaprediti san, a jedan od njih je i konzumacija pistaća pre spavanja. Iako zvuči neuobičajeno, postoji li naučna osnova za ovakav savet?

Klinički dijetetičar savetnik Shruti Bhardvaj ističe da pistaći sadrže proteine, zdrave masti i vlakna, što ih čini dobrom opcijom za međuobrok pre spavanja. Takođe, prisustvo aminokiseline triptofana može doprineti proizvodnji serotonina i melatonina, hormona koji su ključni za regulaciju sna.

Republika

Foto: Shutterstock

Pistaći su idealni za miran i spokojan san 

Vitamini B i kontrola porcija

Pored toga, pistaći su bogati vitaminom B, koji igraju važnu ulogu u regulaciji spavanja i smanjenju stresa. Ipak, važno je voditi računa o količini konzumiranih pistaća jer prevelika količina može dovesti do dodatnih kalorija i nelagode.

Koliko pistacija je dovoljno?

Prema rečima Zoje Surve, glavne dijetetičarke bolnice Bhatia u Mumbaiju, preporučena količina pistacija za međuobrok pre spavanja je oko unca (28 grama), što je otprilike veličina šake, prenosi "Indian express".

Uzimanje u obzir drugih faktora za dobar san

Važno je napomenuti da konzumacija pistaća pre spavanja nije sama po sebi garancija za bolji san. Uspostavljanje redovne rutine spavanja, smanjenje vremena provedenog ispred ekrana pre odlaska u krevet i stvaranje opuštajućeg okruženja takođe su ključni faktori za kvalitetan san. Pre bilo kakvih značajnih promena u ishrani, preporučljivo je konsultovati se sa zdravstvenim radnikom.

Kao što vidimo, konzumacija pistaća pre spavanja može imati određene benefite za san, ali je važno uzeti u obzir i druge faktore koji utiču na kvalitet sna. Uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom pre donošenja bilo kakvih značajnih promena u ishrani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading