"OČEKUJE SE PORAST SRČANIH I MOŽDANIH UDARA": Neurolog tvrdi da pomeranje SATA na tri načina REMETI zdravlje

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdi da je uzrok mnogih problema nespavanje, a ističe važnost praćenja rutine.

"OČEKUJE SE PORAST SRČANIH I MOŽDANIH UDARA": Neurolog tvrdi da pomeranje SATA na tri načina REMETI zdravlje

Foto: TV PRVA / SCREENSHOT

Doktor Aleksa Pejović ističe da pomeranje sata na letnje i zimsko računanje vremena može značajno uticati na naše zdravlje. On naglašava da ovo može imati uticaj u tri ključna aspekta. Pejović navodi da je nespavanje jedan od glavnih uzroka problema koji se javljaju prilikom pomeranja sata. Nedostatak sna može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući umor, smanjenu koncentraciju i povećan rizik od oboljenja.

- Postoje i pobornici i protivnici ove ideje o menjanju računanja vremena. I jedni i drugi imaju svoje argumente. Postoji određeni uticaj kada su ove promene u pitanju na zdravlje čoveka. Tačnije, postoje tri uticaja:

  • raspoloženje
  • kognitivne funkcije
  • povećana učestalost srčanih i moždanih udara

Kako kaže, porast nije dramatičan, ali uzrok tome treba tražiti u spavanju, tačnije u problemu sa spavanjem, piše "Blic".

Foto: TV PRVA / SCREENSHOT

Doktor Aleksa Pejović ističe da pomeranje sata na letnje i zimsko računanje vremena može značajno uticati na naše zdravlje

- Zajedničko za sva tri ova uticaja je nedovoljno sna! Danas i u naredna tri dana imaćemo problem sa pažnjom i raspoloženjem. Dekoncentrisani smo, ali je najbitniji onaj aspekt koji ima uticaj na zdravlje - kaže dr Pejović.

Problem sa saobraćajem

- Postoji studija koja kaže da tokom letnjeg računanja vremena ljudi manje ginu, jer više voze po danu. Međutim, opet imamo studije koje kažu, baš u ovim periodu, kad se menja sat, šest posto je povećana smrtnost, taj saobraćajni traumatizam je veći, zbog toga što smo pomerili sat - kaže dr Pejović za "Prva TV".

On predlaže da svakog dana idemo u isto vreme na spavanje i da se u isto vreme budimo, kako bismo uspostavili neki balans u organizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading