NAKON JELA MOŽETE UOČITI SIMPTOM RAKA: Opaki znak može da ukaže na KARCINOM, sve počinje na OVOM delu tela

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji jedna vrsta simptoma koju možete primetiti tek nakon jela, a ima veze sa oboljenjem.

NAKON JELA MOŽETE UOČITI SIMPTOM RAKA: Opaki znak može da ukaže na KARCINOM, sve počinje na OVOM delu tela

Foto: Sahutterstock

Samo polovina pacijenata sa rakom živi 10 ili više godina nakon dijagnoze, zbog čega je rano otkrivanje važno. Zbog toga nas zdravstveni stručnjaci stalno podstiču da budemo svesni i slušamo svoje telo u potrazi za znakovima i simptomima raka koji se lako mogu uočiti ili se simptomi mogu pomešati. Rana dijagnoza i lečenje nude najbolje šanse za preživljavanje. Cancer Research je napravila listu od 23 uobičajena simptoma koji se lako propuštaju, a koji bi mogli ukazivati na to da neko ima rak i da treba da poseti lekara. 

U Velikoj Britaniji četiri najčešća tipa su rak dojke, rak pluća, rak prostate i rak creva, prenosi Iorkshire Live.

Kod inače zdravih ljudi mogu se razviti različite vrste raka. Postoji jedna vrsta simptoma koju možete primetiti tek nakon jela: uporna žgaravica ili loše varenje. Gorušica se oseća kao refluks kiseline u grudima/želucu ili grlu nakon jela.

Foto: Unsplash / Pablo Merchán Montes

Osoba nakon jela može primetiti simptom raka

Lekari na John Hopkins Medicine objasnili su da žgaravica, ako se dešava prečesto, može dovesti do stanja poznatog kao Baretov jednjak. Tada naše telo pokušava da popravi deo oštećenja zamenom obloge cevi za hranu tkivom poput onog u tankom crevu. Iako Baretov jednjak nije opasan sam po sebi, on povećava verovatnoću razvoja vrste raka u cevi za hranu, koja se zove rak jednjaka. Neće svi sa ovim stanjem dobiti rak, ali neki mogu, a bolest se može proširiti na limfne čvorove. Ako imate refluks kiseline ili gorušicu duže vreme, veoma je važno da odmah posetite lekara. Cancer Research UK je takođe napravila listu od 23 uobičajena znaka raka na koje treba da pazimo. NHS je naglasio koliko je važno da primetimo sve nove simptome koji nas zabrinjavaju, piše "Miror".

- Važno je biti svestan bilo kakvih novih ili zabrinjavajućih simptoma. Iako je malo verovatno da se radi o raku, važno je da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse kako bi mogli da ispitaju. Rano otkrivanje raka znači da je lakše lečiti. Ako vaš lekar posumnja na rak, uputiće vas specijalisti, obično u roku od 2 nedelje - naveli su.

- Postoji više od 200 različitih tipova raka koji mogu izazvati mnogo različitih znakova i simptoma. Ponekad simptomi utiču na određene delove tela, kao što su stomak ili koža. Ali, znaci takođe mogu biti opštiji i uključuju gubitak težine, umor ili neobjašnjivi bol. Važno je da znate šta je normalno za vas i razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite bilo kakve neobične promene ili nešto što ne nestaje. Ovo može pomoći u dijagnostici raka u ranoj fazi, kada je veća verovatnoća da će lečenje biti uspešno - dodaje Cancer Research UK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading