OVAJ SIMPTOM SE JAVLJA UJUTRU NA PRAZAN STOMAK I MOŽE UKAZATI NA RAK: Pazite se, ako se PONAVLJA, trk kod lekara!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak je upozorio na glavne crvene zastavice koje ukazuju na rak, a javljaju se ujutru.

OVAJ SIMPTOM SE JAVLJA UJUTRU NA PRAZAN STOMAK I MOŽE UKAZATI NA RAK: Pazite se, ako se PONAVLJA, trk kod lekara!

Foto: shutterstock

Rani znaci bolesti mogu se pojaviti nakon buđenja, a Britanci su upozoreni da se odmah obrate lekaru ako primete bilo koji od simptoma. Iako su mnogi verovatno benigni ili ukazuju na druge zdravstvene probleme, uvek je bolje biti siguran nego posle žaliti. Abas Kanani, koji radi u Chemist Click-u, kaže da su umor, kašalj koji ne staje i preterano noćno znojenje mogu biti znak upozorenja za rak. Doktorka je rekla da je pušačima teško da ujutru ne kašlju – ali ako i nakon dve nedelje kašljete, trebalo bi da razgovarate sa lekarom, čak i ako ne pušite.

Osećaj umora koji ne prestaje, a dešava se ujutru takođe može biti loš znak, posebno ako to nije normalno stanje za vas.

- Normalno je da se osećate malo umorno ujutru, ali ako to nije uobičajeno za vas ili ako primetite umor koji traje ceo dan, trebalo bi da to proverite. Još jedan znak na koji treba paziti je ako se noću toliko znojite da vam je krevet mokar. Možda čak i ne znate da se to dešava. Idite kod lekara opšte prakse, posebno ako je noćno znojenje praćeno umorom, gubitkom težine ili modricama - rekao je Kanani za Ekpress, prenosi "Miror".

Foto: Shutterstock

Prvi znaci raka mogu se primetiti i ujutru prema sledećim simptomima

Prema NHS-u, postoje i drugi znaci raka koji se mogu pojaviti u bilo koje doba dana. Cancer Research UK sugeriše da možete znatno smanjiti šanse da obolite tako što ćete promeniti neke od svojih navika kao što su pušenje ili konzumiranje alkohola. Vodeća dobrotvorna organizacija u Velikoj Britaniji rekla je na svom sajtu da je prestanak pušenja "najveći uzrok raka koji se može sprečiti u Velikoj Britaniji i širom sveta“. Prema njihovim rečima, veza između pušenja i raka je "veoma jasna".

- Izaziva najmanje 15 različitih vrsta karcinoma, uključujući dva najčešća, pluća i creva - saopštila je dobrotvorna organizacija.

Istraživanje raka je naglasilo da nijedna "količina" pušenja nije bezbedna. Smanjenje konzumiranja alkoholnih pića takođe može pomoći u smanjenju rizika od raka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading