OVE BOLOVE ZANEMARUJEMO, A ZNAK SU VISOKOG HOLESTEROLA: Javljaju se u JEDNOM momentu i svi ih IGNORIŠEMO!

Autor: M.O.

Lifestyle

31.03.2024

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovo morate da obratite pažnju!

OVE BOLOVE ZANEMARUJEMO, A ZNAK SU VISOKOG HOLESTEROLA: Javljaju se u JEDNOM momentu i svi ih IGNORIŠEMO!

Foto: shutterstock

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti širom sveta, uključujući i Srbiju. Jedan od ključnih faktora rizika za ove bolesti je povišen nivo LDL holesterola, poznat kao "loš" holesterol.

Lekari naglašavaju važnost redovnih kontrola jer visok holesterol često ne uzrokuje simptome, ali može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Međutim, postoje suptilni znaci koje telo može da emituje kao upozorenje na ovaj zdravstveni problem.

Republika

Foto: Shuttertock

Visok holesterol se javlja pre samog zakrčenja sudova

 

 

Neobični bolovi i druge indikacije

Američko udruženje za srce ističe da jedan od znakova visokog holesterola može biti bol ili grčevi u kukovima, butinama ili listovima tokom fizičke aktivnosti poput hodanja ili penjanja uz stepenice. Ovi bolovi mogu trajati nekoliko minuta i prestati kada se prestane sa vežbanjem. Pored toga, postoje i drugi znaci na koje treba obratiti pažnju, poput rana na stopalima ili prstima koje teško zarastaju, značajnog pada temperature u potkolenici ili stopalu u poređenju sa ostatkom tela, sporog rasta noktiju, kao i problema sa erektilnom disfunkcijom. Važno je napomenuti da se bolovi javljaju u mišićima, a ne u zglobovima, što može dovesti do pogrešne dijagnoze.

Zdrava ishrana kao ključ za smanjenje holesterola

Stručnjaci naglašavaju da je ključna borba protiv visokog holesterola zdrava ishrana. Zamena zasićenih masti nezasićenim mastima, poput onih koje se nalaze u biljnim uljima (maslinovo, suncokretovo, kukuruzno), avokadu, orasima, semenkama i masnoj ribi, može značajno doprineti smanjenju nivoa holesterola. Preporučuje se izbegavanje namirnica poput sira, kolača i masnog mesa kako bi se smanjio unos zasićenih masti.

Važno je prepoznati suptilne znakove koje telo može slati kao upozorenje na visok holesterol i pravovremeno reagovati kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovne kontrole i pravilna ishrana igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading