OVO JE NAJGORA POZA ZA SPAVANJE - ZBOG NJE SE BUDITE UKOČENI: Potrebno je par DANA da promenite naviku i zaspite u ISPRAVNOM položaju!

Autor: M.O.

Lifestyle

14.02.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je da zaspite u pravom položaju, najboljem za vaše zdravlje.

OVO JE NAJGORA POZA ZA SPAVANJE - ZBOG NJE SE BUDITE UKOČENI: Potrebno je par DANA da promenite naviku i zaspite u ISPRAVNOM položaju!

Foto: shutterstock

Svaka osoba ima svoju omiljenu pozu za spavanje, ali da li je zdravo baš u svakoj spavati -odgovor je ne. 

Kiropraktičarka Sara Jane je izjavila da je najgori položaj za spavanje onaj na stomaku. I najgore od svega je što je ona omiljena većini. 

Prema Klinici "Cleveland", ogroman je rizik od bolova u leđima, ramenima, vratu. 

U članku klinike o osnovama zdravlja, kiropraktičar Endrju Bang uporedio je kičmu sa automobilom, a kada osoba spava na stomaku, gubi prirodnu krivinu kičme.

Kada spavate na stomaku, to zahteva okretanje glave u jednom ili drugom smeru. Dok tako ležite izazivate teške bolove u vratu. 

Republika

Foto: shutterstock

Najbolji položaj za spavanje je na boku

Ovaj položaj nosi ogroman rizik od bolova u ramenima, jer podižete ruke dok odmarate. To povećava napetost u vašim ramenima i rukama. 

Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku bolje nego spavanje na stomaku.

Prema klinici, spavanje na leđima je najbolji način da izbegnete dodatni pritisak na kičmu. Ali stručnjaci na klinici Mejo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore sa apnejom u snu ili hrkanjem. Spavanje na boku najbolje je za ljude sa problemima sa leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i pri disanju i držanju.

Veoma je važno da odaberete ispravnu stranu spavanja za vas. 

Na primer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava kretanje srca tokom spavanja.

Za osobe s problemima sa varenjem ipak je poželjno da spavaju na levom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading