OVO JE NAJGORE VREME ZA SPAVANJE: Ako odete KASNIJE ili RANIJE, sledi vam OVAJ težak haos u organizmu!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.02.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na sat.

OVO JE NAJGORE VREME ZA SPAVANJE: Ako odete KASNIJE ili RANIJE, sledi vam OVAJ težak haos u organizmu!

Foto: pixabay.com

Danas u vreme tehnologije je veoma teško otići na spavanje u normalno vreme. Društvene mreže i gledanje serija su aktivnosti koje često odvlače pažnju od sna, a stručnjaci ističu da bi trebalo posvetiti dovoljno vremena za odmor. 

Prema Doktoru Karanu Raju, veoma je bitno u koje tačno vreme idemo u krevet!

Odabir vremena odlaska na spavanje može značajno uticati na kvalitet sna. On ističe da je važno izbegavati dremku u određenim noćnim satima, jer to može negativno uticati na zdravlje, čak i povećavajući rizik od određenih bolesti.

Republika

Foto: shutterstock

Iako mislite da je najbitnije koliko dugo spavate, važnije je kada idete u krevet

Ciklusi spavanja i promene tokom noći


Dr Raj objašnjava da je san podeljen na cikluse od 90 minuta tokom kojih mozak prelazi iz sna bez brzih pokreta očiju u san sa brzim pokretima očiju. Naglašava da, iako ciklusi spavanja ostaju konstantni, odnos ne-REM i REM spavanja se menja kako noć odmiče. U ranim jutarnjim satima, naglašava da postoji više laganog, REM sna ispunjenog snovima.

Svaka osoba prati drugačiji obrazac spavanja, a tela se prilagođavaju kako bi osigurala dovoljno ne-REM i REM spavanja. Dr Raj ističe da, iako nije bitno tačno vreme odlaska na spavanje, kasni odlazak može dovesti do više REM sna i manje dubokog, ne-REM sna, što može rezultirati osećajem vrtoglavice i umora.

Važno je obratiti pažnju na vreme odlaska na spavanje i njegov uticaj na kvalitet sna, kako bi se održalo zdravlje i dobrobit organizma.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading