U SRBIJI SVI SE ŽALE DA SU UMORNI I ISCRPLJENI: Doktorka Stefanović kaže kako NAJVIŠE GREŠIMO kada je napolju toplo

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji su zdravi, osetiće da im se više spava, da su umorni, tromi, ono što bi mi nazvali sindrom prolećnog umora, kaže doktorka.

U SRBIJI SVI SE ŽALE DA SU UMORNI I ISCRPLJENI: Doktorka Stefanović kaže kako NAJVIŠE GREŠIMO kada je napolju toplo

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@novojutro3986

U ovom periodu godine, visoke temperature imaju značajan uticaj na zdravlje građana, što se odražava i na rad Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Prema rečima dr Ivane Stefanović, povećan broj intervencija iznenadio je i same lekare, kako u dnevnim, tako i u noćnim smenama. Broj poziva povećao se skoro 500 puta u odnosu na prosečan broj, ali kako se lepo vreme nastavlja, primećuje se postepeno smanjenje ove brojke.

- Ove vremenske prilike utiču na sve. Oni koji su zdravi, osetiće da im se više spava, da su umorni, tromi, ono što bi mi nazvali sindrom prolećnog umora, jer ovo su zaista prolećne temperature kada im vreme nije. To je normalna adaptacija na toplo vreme i nemojte da se toga plašite - napominje doktorka.

Doktorka napominje da mnogi greše jer se osećaju tromo pa piju više kafe, umesto da unose tečnost kao što je voda. 

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, youtube/printscreen/K1 Televizija

Ivana Stefanović smatra da treba da se smanji kafa, a unosi više tečnosti

Poslednjih pet dana najviše su se javljali pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima.

- Zovu zbog hipertenzije, jer njihovi krvni sudovi nisu više tako elastični da mogu brzo da se prilagode promenama temperature. Noći su ipak bile hladnije, sad se nekako, čini mi se, ustalilo, ali u svakom slučaju zovu zbog visokog pritiska - kaže dr Stefanović, piše "Mondo".

Stefanović ističe važnost redovnog uzimanja propisane terapije i pridržavanja saveta lekara kao ključne korake u očuvanju zdravlja srca. Takođe, naglašava se važnost umerenosti u ishrani kako bi se smanjilo opterećenje srca.

- Ne želimo da sa 30 godina prva manifestacija hipertenzije bude možda neko moždano krvarenje ili infarkt miokarda - ističe doktorka.

- Činjenica je da nam se u ovom trenutku sve pomešalo. Imamo tri virusa gripa čiji je pik u februaru, korona i dalje postoji, respiratorni sincicijalni virus, a dodatno se umešalo i cvetanje drveća, tako da alergije provociraju napade teške astme. Prosto takvo je vreme, moramo se prilagoditi. Ako već znate da reagujete na nešto, budite malo umereniji. Asmatičari neka smanje unos ugljenih hidrata jer oni opterećuju respiratorne organe, jer se oslobađa mnogo ugljen - dioksida. Tako da, ima mnogo stvari koje možemo sami da uradimo da sebi olakšamo - savetuje doktorka.

- Takođe, ovih dana su mnogi neadekvatno obučeni i to je jedan od razloga zašto ima dosta kolapsa na ulici, jer su zapravo pretopljeni. Naš organizam ima kapacitete za prilagođavanje. Srce će se svakako prilagoditi. Od našeg ponašanja zavisi da li će to biti lakše ili teže. Nema nekog pametnog saveta osim da izbegavate sve vrste napora jer sve to dodatno opterećuje srce - kaže na kraju dr Ivana Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading