OVA NAVIKA PRE SPAVANJA MOŽE DA VAS UBIJE: Iako je već svima TO rutina, povećava šansu od SRČANIH bolesti!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

04.02.2024

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna mala navika može da vas košta dobrog zdravlja.

OVA NAVIKA PRE SPAVANJA MOŽE DA VAS UBIJE: Iako je već svima TO rutina, povećava šansu od SRČANIH bolesti!

Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu "Northwestern" u Čikagu i objavljeno u časopisu Nacionalne akademije nauka osvetlilo je štetne efekte uobičajnih noćnih navika.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 500 učesnika, otkrilo je da izloženost "ambijentalnom svetlu" sa televizije tokom sna može imati ozbiljne posledice po kardiovaskularno zdravlje i rezistenciju na insulin.

Prema doktorki Filis Zi, glavnoj istražiteljki, čak i umerena izloženost svetlu tokom sna može poremetiti regulaciju glukoze i kardiovaskularnog sistema, što su faktori rizika za srčane bolesti, dijabetes i metabolički sindrom.

Najzdravije je spavati u potpunom mraku

Republika

Foto: shutterstock

Navinite i decu da spavaju u potpunom mraku


Ovi nalazi istraživanja naglašavaju važnost smanjenja izloženosti svetlu tokom sna radi umanjivanja rizika povezanih sa srčanim oboljenjima i dijabetesom. Značajno je napomenuti da je prethodno istraživanje iz 2019. godine, koje je uključilo preko 40.000 žena, takođe istaklo povezanost između gledanja televizije pre spavanja i povećanog rizika od gojaznosti. Ovo je značajno jer je gojaznost povezana sa srčanim oboljenjima i dijabetesom, dodatno ističući potencijalnu opasnost ovog navika koji se na prvi pogled čini bezopasnim.

Preporuka doktorke Zi da "izbegavate ili smanjite izloženost svetlu tokom sna" predstavlja ključni savet za osobe koje teže unapređenju svog zdravlja. Iako privlačnost gledanja televizije pre spavanja može biti jaka, potencijalne posledice otkrivene ovim istraživanjima pružaju ubedljiv razlog da se razmotri ovaj navika. Sprovođenje mera za stvaranje tamnijeg i pogodnijeg okruženja za spavanje može potencijalno doneti značajne dugoročne zdravstvene koristi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading