ZBOG NJENOG PSA SU JOJ ODSEKLI ŠAKE I NOGE: Dozvolila mu je OVO, a onda se probudila sa jakom GROZNICOM i ništa više nije bilo isto!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

30.01.2024

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žena je pretrpela ogromne posledice!

ZBOG NJENOG PSA SU JOJ ODSEKLI ŠAKE I NOGE: Dozvolila mu je OVO, a onda se probudila sa jakom GROZNICOM i ništa više nije bilo isto!

Foto: youtube/printscreen/FOX

Žena iz Ohaja, jedne od saveznih država u Sjedinjenim Američkim Državama, delimično je amputirala ruke nakon što je otkriveno da boluje od teške infekcije poznate kao kapnocitofaga. Prema izveštajima američkih medija, žena je razvila ovu infekciju jer ju je pas lizao po ogrebotinama na rukama.

U početku, žena je imala simptome slične običnom gripu. Nakon što je legla na kauč, tokom sledećih 10 dana je izgubila delove svojih gornjih i donjih ekstremiteta. Prema "Fox 8", lekari su pokušavali da spasu njene udove uklanjanjem krvnih ugrušaka koji su uzrokovali gangrenu na rukama i nogama, a testovi su potvrdili da je bakterija sa jezika psa bila uzročnik bolesti koja je dovela do infekcije preko prethodnih ogrebotina na ruci.

Republika

Foto: youtube/printscreen/FOX

Nije ni slutila kakva će je nevolja stići zbog njenog ljubimca

Ozbiljne infekcije kapnocitofagom su retke kod ljudi, ali su česti među životinjama, posebno kućnim ljubimcima. Čak 74% pasa ima ovu bakteriju u ustima, ali nikad ne obole.

Mačke takođe mogu biti domaćini ove bakterije, ali je manja verovatnoća da se prenosi na ljude u tom slučaju.

Prenos bakterije kapnocitofaga na vlasnike ljubimaca je retkost, a najčešće se javlja kod starijih osoba, onih sa slabijim imunim sistemom i onih koji dožive ujed pasa.

Republika

Foto: youtube/printscreen/FOX

Morali su da joj odstrane šake i donji deo nogu, sve do butine

Stručnjak za zarazne bolesti, Tomas Batler, objasnio je da se bakterija kapnocitofaga može preneti kada pljuvačka životinje dođe u direktni kontakt s ranom. Takođe, postoji rizik ako pas lizne vlasnika po licu i jezik dođe u kontakt s očima, nosom ili ustima osobe, jer su te sluznice osetljive na ovu bakteriju.

Ova infekcija ima simptome slične gripu, uključujući:

  • malaksalost,
  • povišenu temperaturu,
  • groznicu,
  • povraćanje,
  • bolove u zglobovima i mišićima.

Inkubacioni period traje od jednog dana do dve nedelje.U težim slučajevima, infekcija može dovesti do smrti usled komplikacija poput sepse.

Ako vlasnici ljubimaca iskuse nešto slično, a zatim osete navedene simptome, lekari preporučuju da se odmah obrate medicinskoj ustanovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading