PODMUKLA INFEKCIJA DOVODI DO SMRTI: Na udaru su žene, NEMA simptoma, ali su promene vidljive okom!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ginekolog Jeremić upozorava.

PODMUKLA INFEKCIJA DOVODI DO SMRTI: Na udaru su žene, NEMA simptoma, ali su promene vidljive okom!

Foto: YouTube/K1 televizija

Prema podacima K1 televizije, u Srbiji godišnje oboli 1.500 žena od raka grlića materice, dok njih 500 izgubi život zbog ove opake bolesti. Međutim, ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da među obolelima sve više ima mladih žena i devojaka. Ova bolest, nažalost, često protiče asimptomatski u ranoj fazi, što je veliki izazov u borbi protiv nje.

Ginekolog dr Igor Jeremić ističe da je neobičan vodenkast sekret ili onaj sa sukrvicom mogu biti prvi znaci raka grlića materice. Ovi simptomi mogu biti upozoravajući znaci na koje treba obratiti pažnju. Međutim, važno je istaći da ova bolest može proticati i bez ikakvih simptoma u ranim fazama, što dodatno komplikuje njen raniji i uspešniji tretman.

- Grlić materice je deo materice koji je dostupan očima, vidljiv deo - rekao je doktor i objasnio šta je Papa test.

- Ovaj test postoji već 100 godina i uzimanjem brisa gde se uzimaju i ispituju te površne ćelije, gleda se da li postoji promena na njima koja bi ukazala da postoji i promena u tkivu. Međutim, ono što je osnov svega - HPV infekcija je infekcija na preskok. Ono što sa Papa nalazom uzmete u prvih milimetar, dva, već na trećem milimetru možete da imate tešku prekancerozu i karcinom grlića materice - rekao je dr Jeremić i objasnio kako promena može da se uoči godinu i više pre lošeg PAPA nalaza.

Foto: shutterstock.com

HPV virus je češći kod mlađih devojaka

- Kolposkopski, pa i golim okom mogu da vidim promenu. Meni ne treba ni HPV tipizacija, ni kolposkopski nalaz da bih znao da je kod te žene grlić u lošem stanju. Godinu i više pre lošeg PAPA nalaza se može uočiti promena. To je ono o čemu sam pričao - ti imaš organ pred svojim očima, a ti veruješ papiru koji radi patolog, citolog, u laboratoriji, a ne veruješ svojim očima. Ali to je stav anglo-saksonske medicine - ispričao je ginekolog, a prenosi "Mondo".

Simptomi HPV infekcije

- Svi traže neke simptome. HPV infekcija ne daje simptome, niti bolove, niti krvarenje, niti pojačan sekret, to nije stvar HPV infekcije - objasnio je doktor Igor Jeremić i istakao da su mlade devojke podložnije teškim predkancerogenim stanjima.

- Problem je što HPV infekcija ima daleko maligniji oblik, podložniji je organizam mladih devojaka. Lakše se prave te promene kod mladih. Na opšte stanje organizma utiče način života mladih. Prvo i osnovno, doktor mora da pogleda grlić materice. Prevencija, redovni pregledi su ključ - zaključuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading