BAKTERIJE U USTIMA MOGU DA POGORŠAJU JEDNU OPASNU BOLEST: Pogledajte u usta i obratite pažnju na OVE SIMPTOME

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se ne leči, može dovesti do dubokih procepa između zuba i desni gde bakterije "cvetaju".

BAKTERIJE U USTIMA MOGU DA POGORŠAJU JEDNU OPASNU BOLEST: Pogledajte u usta i obratite pažnju na OVE SIMPTOME

Foto: shutterstock

Bolest, maska za disanje

Novo istraživanje pokazuje da oboljenje desni može imati daleko ozbiljniji uticaj na zdravlje od jednostavnog krvarenja i neprijatnog zadaha. Loša oralna higijena pogoršava fatalno oboljenje pluća, prema rezultatima novog istraživanja. Sada je utvrđeno da oboljenje desni - poznato i kao parodontitis - pogoršava hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), tvrde naučnici.

HOBP je šesti vodeći uzrok smrti širom sveta, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Nije izlečiv i pušenje je glavni uzrok u zemljama visokog prihoda, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države. Međutim, i nepušači često pate od tog stanja.

Parodontitis nastaje usled nelečenog nakupljanja plaka, lepljivog filma napravljenog uglavnom od bakterija. Vremenom, plak može da se stvrdne u kamenac i izazove upalu desni. Ako se ne leči, može dovesti do dubokih procepa između zuba i desni gde bakterije bujaju i mogu dovesti do gubitka koštane mase. Prethodna istraživanja su pokazala da je parodontitis faktor rizika za brojne bolesti, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak i neke vrste raka. Ovo najnovije istraživanje pokazuje da parodontitis aktivira imune ćelije povezane sa pogoršanjem HOBP-a. Rezultati objavljeni u časopisu mSystems sugerišu da parodontitis i HOBP zajedno pogoršavaju HOBP. Međutim, nije sve tako crno, istraživači tvrde da ovo saznanje znači da bi lečenje oboljenja desni moglo biti potencijalno lečenje za opstruktivne bolesti pluća, piše "Miror".

Foto: shutterstock

Prethodna istraživanja su pokazala da je parodontitis faktor rizika za brojne bolesti, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak

Tim istraživača iz bolnice West China Hospital of Stomatology na Univerzitetu Sichuan pokazao je da bakterije povezane sa oboljenjem desni aktiviraju dve vrste ćelija - gama-delta T ćelije i M2 makrofage - koje su važne za imuni sistem. Poboljšanjem terapije parodontitisa i ciljanjem inhibicije gama-delta T ćelija i M2 makrofaga, možda ćemo moći da kontrolišemo  napredovanje HOBP-a, rekao je mikrobiolog dr Boju Tang, koji je predvodio istraživanje sa mikrobiologom dr Jan Li.

Oralne bakterije nazvane Porphyromonas gingivalis igraju važnu ulogu u oboljenju desni, prema prethodnim istraživanjima. U ovom najnovijem ispitivanju, kineski istraživački tim koristio je miševe da pokaže kako te bakterije mogu pogoršati napredovanje hronične opstruktivne bolesti pluća. U jednom eksperimentu, pokazali su da su miševi zaraženi i parodontitisom i HOBP-om imali lošije napredovanje HOBP-a nego miševi zaraženi samo HOBP-om.

Tim je rekao da namerava da nastavi sa svojim istraživanjima.

- Mi ćemo dalje sprovoditi dodatna istraživanja na ljudskim subjektima kako bismo potvrdili mehanizam - rekao je dr Li. Tim planira da regrutuje pacijente sa oba oboljenja i ponudi lečenje parodontitisa, a zatim uporedi funkciju pluća i broj imunih ćelija pre i posle.

- Nalaz našeg istraživanja mogao bi dovesti do potencijalne nove strategije za lečenje HOBP-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading