LEZITE NA LEĐA: Ako osetite OVO, srce vam ne radi kako treba, upozorava KARDIOLOG!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je ključan znak da patite od srčane insuficijencije.

LEZITE NA LEĐA: Ako osetite OVO, srce vam ne radi kako treba, upozorava KARDIOLOG!

Foto: shutterstock

Simptomi srčane insuficijencije se nipošto ne smeju zapostaviti, posebno bol u grudima

Kardiovaskularne bolesti su stanja kao što su koronarna bolest srca, srčana insuficijencija, moždani udar i bolest perifernih arterija.

Srčana insuficijencija je stanje koje karakteriše nesposobnost srca da efikasno pumpa krv po celom telu. Tipično, ova disfunkcija proizilazi iz toga što srce postaje ili previše slabo ili kruto. To je ozbiljno, hronično stanje koje se vremenom pogoršava. Kao takvo, razumno je obratiti pažnju na sve rane znake upozorenja.

Dok uživanje u zdravom načinu života može usporiti napredovanje srčane insuficijencije, mnogim pacijentima su često potrebni lekovi za lečenje simptoma. U nekim slučajevima može biti potrebna upotreba uređaja kao što su pejsmejkeri, a hirurška intervencija - kao što je ugradnja stenta - takođe može biti neophodna.

Da bi vam pomogao da dobijete tretman koji vam je potreban, kardiolog iz Londona, doktor Hafiz Naderi, podelio je pet glavnih znakova upozorenja na srčanu insuficijenciju na koje treba obratiti posebnu pažnju, piše "Miror".

Na svom kanalu The Heart Doctor, on je rekao:

- U ovom videu želim da se fokusiram na prvih pet znakova i simptoma koje obično vidimo kada se pacijenti po prvi put pojave sa srčanom insuficijencijom, bilo na odeljenju hitne pomoći ili kada ih je uputio lekar.

Foto: shutterstock

Doktor objasnio sa kojim znacima se najčešće javljaju pacijenti

Ovi znaci su:

  • ostajete bez daha
  • otok
  • dobijate na težini
  • palpitacije
  • umor

Dr Naderi opisuje gubljenje daha kao "najveći simptom broj jedan".

- Zapamtite kod srčane insuficijencije, vaše srce ne može da prati potrebe tela. Dakle, kada se naprežete, vaše srce u suštini govori vašem telu: "Ne mogu da izdržim", tako da ovo osećate kao da nemate daha - dodao je on.

Ovu senzaciju možete jače doživeti kada ležite ravno.

- To je zato što se kod srčane insuficijencije nakuplja tečnost u plućima koja se pogoršava kada ležite na leđima. Dakle, pacijenti sa srčanom insuficijencijom često koriste nekoliko jastuka kako bi im pomogli da dišu i da im bude udobnije kada spavaju.

Uočavanje otoka

Otok, takođe poznat kao edem, najčešće se nalazi na ekstremitetima kao što su gležnjevi.

- Ovo je opet zbog nagomilavanja tečnosti zbog neadekvatnog delovanja srca i otkazivanja. Često čujem pacijente da se otok pogoršava kako dan napreduje i da je bolji kada se probude ujutru. To je samo zbog efekata gravitacije koja gura tečnost do vaših ekstremiteta tokom dana - objašnjava on.

Dobijanje na kilaži

Opet, ovo je povezano sa nagomilavanjem tečnosti u telu.

- U lečenju srčane insuficijencije često tražimo od pacijenata da nam kažu svoju suvu težinu, što znači njihovu težinu kada nema nakupljanja tečnosti u njihovom telu. Ovo nam pomaže da otprilike razumemo koliko da titrujemo (izmerimo i prilagodimo ravnotežu) njihovih doza lekova i kojoj težini treba da težimo.

Foto: shutterstock

Često se dobija i na težini što je u vezi sa nakupljanjem tečnosti

Lupanje srca

Palpitacije se često opisuju kao brzo treperenje u grudima, osećaj lupanja u grudima ili vratu, osećaj preskakanja ili "okretanja" u grudima.

- Kada vidimo pacijente na odeljenju hitne pomoći sa srčanom insuficijencijom, često vidimo da je njihov broj otkucaja srca visok - rekao je dr Naderi.

- To je zato što slabo srce prekomerno kompenzuje jer se bori da ispuni zahteve tela pa se ubrzava i zbog toga možete osetiti lupanje. Srce takođe može ući u abnormalni ritam, najčešće atrijalnu fibrilaciju.

Umor

Dok je umor veoma nejasan simptom i može imati mnoštvo uzroka, dr Naderi kaže:

- Često čujem pacijente kojima je nedavno dijagnostifikovana srčana insuficijencija kako kažu da su zaista umorni sve vreme. Slabo srce očajnički pokušava da održi korak i kao rezultat toga se osećate umorno i iscrpljeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading