JEDNA NAMIRNICA SKRAĆUJE ŽIVOT ZA 36 MINUTA: Srbi je obožavaju i jedu gotovo STALNO, a ne znaju koliko je OPASNA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su potvrdili ovu informaciju.

JEDNA NAMIRNICA SKRAĆUJE ŽIVOT ZA 36 MINUTA: Srbi je obožavaju i jedu gotovo STALNO, a ne znaju koliko je OPASNA

Foto: shutterstock

Simptomi anksioznosti mogu podsećati na one povezane sa srčanim oboljenjima

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su da jedenje jednog hot-doga može oduzeti 36 minuta života.

U svojoj studiji, objavljenoj 2021. godine u časopisu Nature Food, istraživači su pogledali 5.853 namirnice u američkoj ishrani i izmerili kakvi su efekti, odnosno da li nešto time gubite ili dobijate.

- Želeli smo da uradimo zdravstvenu procenu korisnih i štetnih efekata hrane u ishrani - rekao je Olivije Džolijet, profesor zdravstvenih nauka o životnoj sredini na univerzitetu i stariji autor rada, za CNN.

Tim je smislio indeks koji izračunava neto korisno ili štetno opterećenje zdravlja u minutima zdravog života povezanog sa porcijom hrane. Zasnovan je na studiji pod nazivom Globalni teret bolesti, koja meri morbiditet povezan sa nečijim izborom hrane.

- Na primer, po gramu prerađenog mesa se izgubi 0,45 minuta ili se po gramu voća dobije 0,1 minut. Zatim pogledamo sastav svake namirnice, a zatim pomnožimo taj broj odgovarajućim profilima hrane koje smo prethodno razvili - rekao je Džolijet.

Jedna od namirnica koju su istraživači izmerili bila je standardni goveđi hot dog na lepinji. Oko 61 gram prerađenog mesa rezultiralo je izgubljenim 27 minuta zdravog života, rekao je Džolijet - ali kada se dodaju sastojci poput natrijuma i trans masti, konačna cifra je 36 minuta.

Foto: shutterstock

Hot dog skraćuje život za 36 minuta

Šta pozitivno utiče na zdravlje?

Konzumacija namirnica poput orašastih plodova, mahunarki, morskih plodova, voća i povrća bez skroba, s druge strane, pozitivno utiče na zdravlje, pokazalo je istraživanje.

Indeks pokazuje koja hrana produžuje ili skraćuje očekivani životni vek.

- Indeks je prvenstveno tu da pomogne u odabiru i korišćenju kalorija koje se konzumiraju na dnevnoj bazi kako bi se prilagodile minimalne navike i napravile minimalne promene kako bi se iz našeg iskustva u ishrani izvukle maksimalne koristi za zdravlje i životnu sredinu - rekao je on.

Poenta je izabrati bolju hranu, a ne trošiti vreme na kalkulacije, rekao je on.

- Da li je to krajnji pokazatelj koji će vam tačno reći šta ćete jesti sutra i u potpunosti odrediti vaš životni vek? Ne. To je korisna metrika koja vam može pomoći da donesete informisanije odluke i olakšava identifikaciju i unošenje odgovarajućih malih promena u našoj ishrani - objašnjava.

Takođe, nije tako jednostavno izračunati koju hranu jesti da biste doživeli 100 godina, rekla je Marion Nestle, profesorka ishrane i javnog zdravlja na Univerzitetu u Njujorku. Ona je za CNN rekla da brojevi možda nisu sasvim pouzdani.

- Promena vaše ishrane, u smislu da biste uključili ili isključili bilo koju hranu verovatno neće napraviti veliku razliku - važni su obrasci (i životni stil). Pretpostavljam da biste mogli da tvrdite da se zapisnici zbrajaju, ali to ulazi u dalje neproverene pretpostavke - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading