ZA DVE SEKUNDE PROVERITE SAMI DA LI IMATE VISOK HOLESTEROL: Doktorka otkriva test koji se radi kod kuće i tvrdi da je NEPOGREŠIV

Autor: N.J.

Lifestyle

09.11.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo možete sami uraditi.

ZA DVE SEKUNDE PROVERITE SAMI DA LI IMATE VISOK HOLESTEROL: Doktorka otkriva test koji se radi kod kuće i tvrdi da je NEPOGREŠIV

Foto: Shutterstock

Visoki holesterol je kada imate previše masnih materija koji se zovu holesterol u krvi.
Uglavnom je uzrokovan jedenjem masne hrane, nedovoljnim vežbanjem, prekomernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola. Takođe može biti nasledno.

Visok holesterol može da blokira krvne žile, a potom to povećava šanse da ćete imati problema sa srcem ili moždani udar, piše "NHS".

Ako brinete da li imate visok holesterol, a niste to do sada proveravali, jedan jednostavan test može vam pomoći da otkrijete o čemu se radi. Kako funkcioniše test objašnjava britanska doktorka Monika Veserman.

- Sprovođenje testa potkolenice može vam pomoći da utvrdite da li imate visok nivo holesterola ili čak koronarnu bolest srca zbog povećane količine holesterola. Da biste znali da li imate višak holesterola u telu, nežno pritisnite potkolenicu jednim prstom. Ako postoji vidljivo udubljenje ili rupa na potkolenici, to ukazuje da je nivo holesterola previsok - kaže ona i ističe da ovaj test pokazuje da višak holesterola usporava protok krvi.

Foto: shutterstock

Kako da otkrijete visok holesterol kod kuće

Neobične simptome moguće je primetiti čak i na noktima, kao i na stopalima.

- Bledi nokti na nogama i utrnulost nogu i stopala takođe mogu ukazivati na visok nivo holesterola. Naravno, najbolji način da saznate da li imate umeren ili visok nivo holesterola je da uradite test krvi - otkrila je doktorka, a prenosi "Najžena": 

- Kada imate visok holesterol, možete uočiti "arcus senilis", što predstavlja prsten u oku oko zenice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading