"PITA SA MESOM MI JE SPASILA ŽIVOT": Iskustvo ove žene će svaku Srpkinju naterati da uradi NAJVAŽNIJU STVAR ZA SEBE

Autor:

Lifestyle

02.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I loše vesti, baš kao i one lepe, najčešće dolaze iznenada.

"PITA SA MESOM MI JE SPASILA ŽIVOT": Iskustvo ove žene će svaku Srpkinju naterati da uradi NAJVAŽNIJU STVAR ZA SEBE

Foto: shutterstock

Pre nego što će pozvati decu na večeru, Džuli Pikering (39) pojela je parče pite sa mesom. Pošto su joj mrvice pite pale na grudi, prislonila je ruku da ih skloni pre nego što deca uđu u kuhinju i napipala je kvržicu.

Posle odlaska na magnetnu rezonancu ustanovljeno je da Džuli ima trostruko negativan rak dojke.

Prošla je šest rundi hemioterapije i dvostruku mastektomiju, a danas je, kaže, zahvalna piti sa mesom što je uopšte posumnjala da ima ovu opaku bolest, piše Dejli mejl.

- Kad sam preživela početni šok zbog dijagnoze, odlučila sam da to neće kontrolisati moj život. Svi smo prolili mnogo suza i mnogo smo propatili zbog moje bolesti, ali morala sam da budem jaka i da ne dozvolim bolesti da bude jača od mene. Rak dojke može se desiti svakome. I mladima i starima. I zdravima i bolesnima. Bila sam mlada kad mi je uspostavljena dijagnoza, bila sam zdrava i u formi. Rak ne diskriminiše. Morate da radite mesečne provere i ako pronađete bilo šta sumnjivo, odmah se obratite lekaru – savetuje Džuli.

 

 

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli 4.600 žena, a trećina njih izgubi bitku protiv ove bolesti. Jedna od osam žena će u životu oboleti od ove vrste tumora, navode na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije.

Ujedno, to je najčešća vrsta karcinoma u svetu.

Uobičajeni simptom je kvržica koja se može napipati prstima i koja nije bolna na dodir. Prvo mesto na koje se rak dojke širi su limfni čvorovi u pazusima.

Dijagnostika podrazumeva mamografiju, posebni rendgenski snimak koji može da ukaže na mogućnost tumora. Takođe, i biopsija je jedna od dijagnostičkih procedura koja može da potvrdi ili isključi rak dojke.

Opcije lečenja uključuju operaciju, hemioterapiju, radioterapiju i hormonske tretmane, a izgledi za izlečenje najbolji su kad je rak otkriven u ranoj fazi i kad se pristupi odabranoj terapiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading