GASTROENTEROLOG PERIŠIĆ OTKRIVA KOJA SORTA JABUKA JE NAJGORA PO VAS: U Srbiji ih svi kupuju, jeftine su ali ne i DOBRE

Autor: N.J.

Lifestyle

19.10.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jabuke svi volimo, ali na ovu sortu pazite!

GASTROENTEROLOG PERIŠIĆ OTKRIVA KOJA SORTA JABUKA JE NAJGORA PO VAS: U Srbiji ih svi kupuju, jeftine su ali ne i DOBRE

Foto: youtube/screenshot/Ras Televizija

Gastroenterolog Vojislav Perišić objasnio je koje jabuke treba izbegavati, a koja sorta je najbolja. Doktor je istakao da nije baš svejedno koju vrstu jabuke jedemo, ali da sve zavisi od organizma od organizma. Gastroenterolog objašnjava da jabuka kožara izađe iz želuca za 45 minuta.

Analizirao je tri sorte i istakao zaključak do kog je došao.

Greni smit

- Pažljivo sam analizirao, po pitanju sastava i korisnosti je greni smit najnekorisnija, ali ima najmanje kalorija! Pa sad, vi vidite, pričam ja sa voćarima po Šumadiji. Ta jabuka nema ni miris, nikakav! Rusija je jedno vreme masovno uvozila naše greni smit jabuke, pitam ja voćara, kaže ne ide više, i literatura kaže da produkcija i prodaja padaju. Ko hoće da mršavi, sa što manje ugljenih hidrata, taj će jesti tu jabuku ali ona za zdravlje nije važna - rekao je u Jutarnjem programu.

Foto: youtube/screenshot/Ras Televizija

Doktor objašnjava koje jabuke je najbolje jesti

Jabuka kožara

- Pogledajte jabuku kožaru. Ona je najstarija autohtona sorta, ona se ne prska. Prirodna je, nema potrebe za prskanjem. Gledajte dalje, postoji i podvrsta kožare, zove se dapsićka. Jednom sam bio na jednoj sahrani, blizu Berana, samo u tom selu blizu ta sorta rađa. Dapšići. Izuzetno hranljiva, u odnosu na greni smit je šampion sveta. Lepo i miriše. Kada su srpske majke pratile vojnike na ratište, uvek su stavljale u peškiriće i jednu jabuku - ističe.

Zlatni delišes

- Zlatni delišes je jabuka koja ima najveći procenat šećera, 16 odsto, zato sam svojevremeno pekao rakiju od nje. Goji, ne smete dnevno pojesti više od dve, imaju oko 200 kalorija. Poređenja radi, jedno parče hleba ima 100 kalorija! - rekao je i objašnjava kada i koliko treba jesti jabuke:

- Zavisi koji tip, ako je kožara, ona za 45 minuta izađe iz želuca. Malo si sit, buji paji, i onda hoćeš da zameziš. Srbi ne treba da se brinu o tome da li će u toku zime biti snabdeveni vitaminima i mineralima. Bez citrusa možemo, ali nam je jabuka neophodna, ima vitamine A, C, E i selen. Božje je voće! Jedite jabuke i ne brinite za zdravlje. Mogu da se jedu ujutru, pre doručka, a ja voće večeram. Moram da vam kažem, ujutru vam voće daje fruktozu, ona je mentalni katalizator, sprema nas za posao - zaključuje on u emisiji, a prenosi "Espreso".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading