LEKARI OTKRILI ŠTA RADITI TOKOM JESENI KAKO BI VAS BOLEST ZAOBIŠLA: Sezona je prehlada, jedna stvar je KLJUČNA, a svi je zanemarujemo!

Autor: M.O.

Lifestyle

19.10.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na ove stavke kako biste sprečili bolest.

LEKARI OTKRILI ŠTA RADITI TOKOM JESENI KAKO BI VAS BOLEST ZAOBIŠLA: Sezona je prehlada, jedna stvar je KLJUČNA, a svi je zanemarujemo!

Foto: Shuterstock

Sada je već hladnije vreme nastupilo na snagu, a sa tim i mnogi virusi koji sada haraju. Sezona je prehlada, a u zatvorenom prostoru se respiratorne infekcije šire. 

Sezona gripa dostiže svoj vrhunac tek između decembra i januara, a sami simptomi su veoma slični prehladi. 

Lekari su otkrili šta rade, a šta izbegavaju tokom hladnijih meseci kako bi ostali zdravi:

Nikada ne idu bolesni na posao

- Kada imam prehladu ili grip, ne idem na posao. Svi mi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada dolazimo bolesni, dovodimo druge u opasnost - rekao je dr Ričard A. Martinelo, profesor infektologije i pedijatrije.

Budući da se grip i prehlada šire putem respiratornih kapljica, najbolje je da ostanete kod kuće kada ste bolesni kako biste smanjili rizik od širenja. Čak i ako nemate simptome, ali znate da ste bolesni i dalje možete da prenesete drugima virus.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Sačuvajte se od prehlada na ovaj način

 

Kada su bolesni ne izlaze bez maske

Ponekad, naravno, moramo izaći napolje i kada smo bolesni, kaže Džon Svartzberg, profesor sa Univerziteta Kalifornija koji tada ne izlazi iz kuće bez kvalitetne medicinske maske, npr. N95 ili KN95.

- Svako sa respiratornom bolešću treba da nosi masku na javnim mestima u zatvorenom ili otvorenom ako se nalazi pored drugih ljudi - kaže on i dodaje da maska smanjuje rizik od izbacivanja respiratornih kapljica koje se šire vazduhom dok kašljete ili kijate.

Redovno perite ruke 

- Nakon što rukama dodirnemo površine kontaminirane virusom, možemo da se razbolimo ako dodirnemo oči ili nos kontaminiranim prstima - objasnio je Martinelo.

Dovoljno se odmaraju

Važno je da se dovoljno odmarate dok ste bolesni, kaže dr Tamika Henri, porodična doktorka iz ustanove Unlimited Health Institute.

- Često i tada pokušavamo da sledimo svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osećamo, a to može negativno da utiče na naše zdravlje. Dobra vest je da i san može da pomogne u bržem oporavku od prehlade ili gripa, jer simptomi mogu da traju i do dve nedelje - rekao je. 

- Nedovoljno spavanja povezano je s povećanom upalom i oslabljenim imunološkim sistemom, što može da produži vreme potrebno za oporavak od bolesti - kaže Metju Veaver, instruktor medicine s "Harvard Medical School".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading