SVAKE JESENI TREBA PITI OVU KAFU KOJA I POBOLJŠAVA KRVNU SLIKU: Utiče na PROBAVU, pomaže u NEZI KOŽE, a holesterol drži u ravnoteži

Autor: N.J.

Lifestyle

18.10.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kafa koja je prava vitaminsko bogatstvo i ima brojne dobrobiti za telo.

SVAKE JESENI TREBA PITI OVU KAFU KOJA I POBOLJŠAVA KRVNU SLIKU: Utiče na PROBAVU, pomaže u NEZI KOŽE, a holesterol drži u ravnoteži

Foto: shutterstock

Žir ima impresivan broj zdravstvenih dobrobiti, što uključuje mogućnost ​​zaštite srca , povećanja energije, poboljšanja probave i regulisanje nivoa šećera u krvi. Ovi orašasti plodovi takođe pomažu u izgradnji jakih kostiju, rastu i oporavku, umiruju upale, zaustavljaju dijareju i neguju kožu.

Nutritivne vrednosti žira

Žir se konzumira zbog različitih hranjivih materija. Sadrže ugljene hidrate, masti i belančevine. Vitaminsko bogatstvo ovih orašastih plodova sadrži B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 i vitamin B9 (folat). Minerali poput kalcijuma, bakra, magnezijuma, mangana, gvožđa, kalijuma i cinka takođe se nalaze u ovim plodovima.

Foto: Shutterstock

Kafa od žira za probavne smetnje i loš holesterol

Pomaže u nezi kože

Nakon što potopite ili prokuvate orašaste plodove, voda bogata taninima može se lokalno naneti na kožu kako bi se ublažile opekotine i osipi, ubrzalo zaceljivanje posekotina i rana te smanjiti upale, piše "Organic fact".

Poboljšanje probave

Kao i većina orašastih plodova, žir ima značajnu količinu vlakana, što ga čini idealnim za poboljšanje probavnog zdravlja. Vlakna pomažu u regulisanju rada creva i eliminišu zatvor i dijereju. Ovo je idealno za osobe koje pate od neredovnog pražnjenja ceva, grčeva, nadutosti i drugih gastrointestinalnih problema. 

Može pomoći u zaštiti zdravlja srca

Žir je dobra alternativa za ljude koji žele da smanje ukupan udeo masti. Ovi orašasti plodovi imaju pet puta više nezasićenih masti u poređenju sa zasićenim mastima, što može poboljšati ukupnu ravnotežu holesterola i sprečiti gojaznost, aterosklerozu i druga opasna stanja koja ugrožavaju zdravlje srca. 

Priprema kafe od žira:

Kuvajte žir oko 20 minuta. Nakon što se ohladilo, uklonite ljusku i isitnite. Potom pecite oko 30 do 40 minuta dok ne postane tamno smeđe boje. Pečene žirove sameljite uz pomoć mlina za kafu. Stavite vodu da proključa, a onda dodajte kašiku mlevenog žira i kuvajte tako 10 minuta. Procedite i spremno je za piće!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading