OVU VODU OBOŽAVAMO, ALI MNOGI NE ZNAJU KOLIKO JE LOŠA PO ZDRAVLJE: Doktorka Bašić ŠOKIRALA JAVNOST, svi je stalno kupujemo!

Autor: N.J.

Lifestyle

17.10.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snežana Bašić, kardiolog i specijalista interne medicine objasnila je smernice u ishrani kojih bi se trebalo držati.

OVU VODU OBOŽAVAMO, ALI MNOGI NE ZNAJU KOLIKO JE LOŠA PO ZDRAVLJE: Doktorka Bašić ŠOKIRALA JAVNOST, svi je stalno kupujemo!

Foto: Youtube/ K1 Televizija

Ključ pravilne ishrane nije samo zabraniti sebi sve moguće, već jesti uravnoteženo, a sa druge strane paziti šta se unosi i kog je porekla neka namirnica. Mnogi misle da je meso štetno, ali izgleda da je to zabluda.

- Meso nije nezdravo po srce, niti su to mesne prerađevine. Kada govorimo o štetnosti, govorimo o dodavanju aditiva u mesne prerađevine i obradi mesa na visokim temperaturama, a bitno je takođe poreklo mesa koje konzumiramo, baš kao i poreklo svih drugih namirnica, pa i povrća - ističe doktorka i naglašava da nema namirnice loše po srce, jer sve što je umereno i dobrog sastava korisno je za organizam.

- Naš organizam uzima iz hrane sve što mu je potrebno, konkretno iz mesa proteine i masti. Sama hrana neće uticati na organizam, ali štetni sastojci koji se u njoj nalaze hoće. Nisam protivnik konzumiranja mesa, pogotovo crvenog mesa, ali i starijih mesa kao što su svinjetina i govedina koja ne sadrže hormone. Takva mesa su ljudskom organizmu i te kako potrebna, dok je od mladog mesa, najbolja jagnetina i jaretina - objasnila je Snežana Bašić, kardiolog i specijalista interne medicine.

Foto: shutterstock

Doktorka objašnjava da li je meso zdravo

Ona ističe da je protivnik piletine u ishrani, a postoji i razlog zbog čega je to tako.

- Danas je piletina genetski modifikovan organizam koji ne nastaje prirodnom selekcijom. Piletina se tovi i mahom je genetski modifikovana da ima velike grudi, nesrazmerne u odnosu na batike. Ranije je kod pileta bio najveći batak i karabatak, sada je to belo meso. Reč je o potpuno izmenjenoj namirnici koju, nažalost, u najvećem procentu konzumiraju deca koja zbog toga ranije ulaze u pubertet - kaže dr Bašić za portal "Mondo".

Dodaje da je naš glavni problem genetski modifikovana hrana koju smo zabranili, ali da na tržištu uprkos tome imamo mnogo GMO hrane, od mleka za bebe, čokolade do GMO soje koja se može naći u velikom broju namirnica.

Foto: YouTube/ Essen Rezepte

Zapečena piletina u sosu

Zašto gazirana voda nije zdrava?

Tvrdi da je gazirana voda loša za srce, kao i preterano konzumiranje alkohola.

- Male količine alkohola koje podrazumevaju jednu do dve čašice alkoholnog pića deluju dobro na organizam i stimulišu cirkulaciju. Međutim, alkohol ima toksični efekat na srčani mišić ako se uzima u prekomernoj količini. Ugljen dioksid iz gazirane vode je jako štetan. Sve vrste gaziranih voda daju veliku kiselost organizma, a kiselost krvi utiče na krvne sudove i srce, ali i na čitav organizam. Karcinomi se razvijaju upravo zbog povećane kiselosti i smanjene koncentracije kiseonika. Svaka kiselost smanjuje koncentraciju kiseonika u krvi, dok povećava koncentraciju ugljen dioskida - istakla je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading