SIRUP ZA ISKAŠLJAVANJE PO RECEPTU VASE PELAGIĆA: Pravi se od samo DVA SASTOJKA, ali ne smeju svi da ga koriste

Autor:

Lifestyle

16.10.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kombinacija crne rotkve i meda može da bude od koristi za saniranje bolova u grlu, ali nije preporučljiva svima.

SIRUP ZA ISKAŠLJAVANJE PO RECEPTU VASE PELAGIĆA: Pravi se od samo DVA SASTOJKA, ali ne smeju svi da ga koriste

Foto: shutterstock

U sezoni virusa malo je onih koji su uspeli da se sačuvaju od prehlade praćene povišenom temperaturom, opštom slabošću organizma i kašljem. Iako bi svaku prehladu trebalo odležati kako se ne bi „spustila“ na pluća, da bi se organizam što pre rešio viška sluzi neophodno je unositi veće količine vode, čajeva i toplih supica.

Kašalj obično ostaje poslednji simptom virusne infekcije koji ljudi najduže „vuku“. Narodni lekar Vasa Pegalić predlagao je odraslima koje muči ovaj problem da ga ublaže sirupom od crne rotkve i meda.

Sirup se sprema veoma jednostavno.

Dobro operite crnu rotkvu, odsecite joj vrh i ostavite ga sa strane. Nožem izdubite unutrašnjost tako da ostane barem dva centimetra unutrašnjosti rotkve, pa sipajte tri kašike meda (ili šećera), poklopite rotkvu vrhom koji ste odsekli i ostavite da tako odstoji 24 sata. Posle 24 sata skinite poklopac i sirup je spreman za upotrebu.

Preporuke su bile da bi osoba koju muči kašalj trebalo da uzme tri supene kašike ovog sirupa dnevno, u razmacima od po četiri sata, uvek pre obroka.

Ipak, iako ovaj sirup može da ublaži kašalj i podstakne iskašljavanje, njega ne smeju svi da koriste. Osobe koje imaju gastritis, obolelu žučnu kesu, bolesti bubrega, kao i dijabetičari ne bi trebalo da uzimaju ovaj narodni lek. Sirup, takođe, ne bi smela da koriste deca, kao ni osobe koje imaju alergijsku reakciju na med.

Ukoliko imate neki zdravstveni problem, pre odluke o uzimanju bilo kog prirodnog sredstva razgovarajte sa vašim lekarom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading