GINEKOLOG UPOZORAVA NA NAJČEŠĆE GREŠKE: Jedno se GRANIČI sa zdravim razumom, a to radi bar svaka druga žena!

Autor: N.J.

Lifestyle

10.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Briga za vaginalno zdravlje nije samo fizička stvar; takođe se radi o osećaju samopouzdanja i poznavanju vlastitog tela.

GINEKOLOG UPOZORAVA NA NAJČEŠĆE GREŠKE: Jedno se GRANIČI sa zdravim razumom, a to radi bar svaka druga žena!

Foto: shutterstock

Pregled kod ginekologa

Ginekolozi su rasvetlili bitne aspekte ženskog zdravlja, s ciljem otklanjanja uobičajenih zabluda. Njihovi stručni saveti pokrivaju niz tema, naglašavajući važnost zdravstvene zaštite.

1. Godišnji pregledi

Rutinski pregledi služe kao prilika za proveru zdravstvenih problema, uključujući porodično nasilje i mentalne probleme. Godišnji pregledi karlice, Papa testovi i HPV testovi ključni su za otkrivanje stanja poput raka grlića materice i genitalnih bradavica.

2. Ispiranje

Medicinski stručnjaci jednoglasno odbijaju praksu ispiranja, postupak koji uključuje ispiranje vagine i vulve. Doktorka Adi Kac upozorava da ispiranje može da poremeti prirodnu ravnotežu vagine, što dovodi do teških infekcija. Vagina ima sopstveni "mehanizam" za samočišćenje.

Foto: shutterstock

Pregled kod ginekologa

3. Testiranje na polno prenosive bolesti

Pre upuštanja u intimne odnose sa novim partnerom, lekari preporučuju otvorenu komunikaciju i zajedničko testiranje na polno prenosive infekcije (SPI) poput HIV-a i hepatitisa, piše "Miror".

4. Dijagnoza umesto samolečenja

Kad se sami lečite, to često može samo pogoršati simptome. Ginekolozi - akušeri savetuju da se ne oslanjate na lekove bez recepta, već na stručne konsultacije. Doktorka Kac objašnjava:

- Možete pogoršati stanje ako uzimate neodgovarajuće lekove. Samo duže patite.

5. Bolne i obilne menstruacije

Bolne ili obilne menstruacije nisu uvek normalne. Ovi simptomi mogu da ukažu na stanja koja zahtevaju pomoć lekara, poput endometrioze, adenomioze ili fibroida. Nemojte ignorisati stalne menstrualne probleme.

Foto: shutterstock

Devojku boli stomak

6. Planiranje potomstva

Konačno, ginekolozi naglašavaju važnost razmatranja planiranja trudnoće u dvadesetim i tridesetim godinama. Dr Kac zagovara rasprave o tome da plodnost postane društvena norma, podstičući žene da istraže opcije poput zamrzavanja jajnih ćelija za planiranje porodice. 

7. Oprezno sa suplementima

Stručnjaci upozoravaju na upotrebu dodataka za koje se tvrdi da poboljšavaju zdravlje vagine. Doktor naglašava važnost savetovanja sa zdravstvenim radnicima za probleme koji su u vezi sa hormonima, ističući da su farmaceutski tretmani često potrebni. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading