Jod je mineral za dobro zdravlje, evo gde ga ima najviše

Autor: N.J.

Lifestyle

27.09.2023

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilna ishrana je osnovna baza dobrog zdravlja i podrazumeva pravilan i raznovrstan izbor namirnica i sadrži sve hranljive i zaštitne sastojke.

Jod je mineral za dobro zdravlje, evo gde ga ima najviše

Foto: Shutterstock

Osnov uravnotežene i pravilne ishrane su vitamini i minerali, koji imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da ih naše telo ne može proizvesti, već ih moramo unositi hranom i vodom.

Jedan od esencijalnih minerala je i jod.

Jod je prisutan u hormonima štitne žlezde, odgovoran je za regulisanje funkcije štitne žlezde, podržava zdrav metabolizam i pomaže rast i razvoj. Jod je neophodan za razvoj mozga. Michael Zimmermann, profesor i šef Laboratorije za ljudsku ishranu u Odeljenju za zdravstvene nauke i tehnologiju na Švajcarskom federalnom institutu za tehnologiju (ETH) u Cirihu i izvršni direktor Globalne mreže Međunarodnog saveta za kontrolu poremećaja nedostatka joda (ICCIDD), ističe da nedostatak joda tokom trudnoće može poremetiti rast i neurorazvoj potomstva i povećati smrtnost novorođenčadi. Nedostatak joda tokom detinjstva smanjuje somatski rast i kognitivne i motoričke funkcije. Jod utiče ne samo na stvaranje, već i na održavanje kognitivnih funkcija, koncentraciju i pamćenje i neophodan je svim starosnim grupama. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i morski plodovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading