MOLIMO SE SPASITELJU DA IH PRIMI U CARSTVO NEBESKO: Oglasila se SPC nakon tragedije na Kosovu i Metohiji!

Autor:

Vesti

27.09.2023

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom ubistva na Kosovu i Metohiji, oglasila se Srpska pravoslavna crkva.

MOLIMO SE SPASITELJU DA IH PRIMI U CARSTVO NEBESKO: Oglasila se SPC nakon tragedije na Kosovu i Metohiji!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da je cilj onih koji po svaku cenu žele da je uvuku u tragične sukobe da Crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije.

Saopštenje SPC prenosimo u celosti:

- Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utehu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Paljenje sveća ubijenim Srbima ispred Hrama Svetog Save na Vračaru

Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji. Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susedima.

- Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku Pravoslavnu Crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska Crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije. 

Stoga podsećamo na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je Srpska Pravoslavna Crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monahâ, sveštenikâ i vernikâ, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Kosovskom zavetu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Srbi pale sveće nastradalima na Kosovu i Metohiji

- Podsećamo i na to da se Srpska Pravoslavna Crkva uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive.

- Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima.

- Srpska Pravoslavna Crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu. Poslednjih meseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe.

Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu.

Naposletku, ističemo da su za Srpsku Pravoslavnu Crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije. Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u Pokrajini žive.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Srđa

27.09.2023 18:10

Naša Crkva je uvek bila uz naš narod.

Tasa

27.09.2023 18:13

Vecna im slava i hvala za sve što su učinili za svoj narod na KiM