ŠEST RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA JEDETE ŠLJIVE: Prijatelji srca, kostiju i creva

Autor:

Lifestyle

22.09.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sezoni šljiva slobodno uvrstite sveže plodove u ishranu, a suve šljive možete da konzumirate tokom cele godine - organizam će vam biti i te kako zahvalan.

ŠEST RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO DA JEDETE ŠLJIVE: Prijatelji srca, kostiju i creva

Foto: Shutterstock

I sveže i sušene šljive sadrže vlakna i antioksidante. I vlakna i antioksidansi mogu da pomognu u smanjenju opstipacije i da obezbede pozitivne efekte po celokupno zdravlje. 

Pored toga što su izuzetno hranljive, šljive imaju niz zdravstvenih prednosti. Ovo voće sadrži mnogo vitamina i minerala, pored vlakana i antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti. 

1. Sadrže mnogo hranljivih sastojaka 

Šljive sadrže više od 15 različitih vitamina i minerala - od vitamina A, B, C i K do mangana, kalijuma, magnezijuma i bakra.

Suve šljive su, naravno, kaloričnije od svežih, ali to ne znači da bi ih trebalo izbegavati u ishrani - naprotiv. One sadrže više vitamina K i B od svežih šljiva, kao i nešto više vlakana i ugljenih hidrata, pa će vam dobro doći kad poželite da pojedete nešto slatko što je u isto vreme i zdravo. 

2. Mogu da ublaže zatvor 

Zbog visokog sadžaja vlakana, suve šljive i sok od šljiva su dobro poznati po tome što mogu da ublaže zatvor. Primera radi, samo jedna suva šljiva obezbeđuje jedan gram vlakana, i to onih nerastvorljivih koja sprečavaju opstipaciju, dodajući masu stolici i ubrzavajući brzinu kretanja otpada kroz digestivni trakt.

Pored toga, suve šljive i sok od šljiva sadrže sorbitol, šećerni alkohol sa prirodnim laksativnim efektima.

Republika

Foto: shutterstock

Šljive mogu da preveniraju opstipaciju

Naime, istraživanja su pokazala da je konzumiranje suvih šljiva efikasnije u lečenju zatvora od mnogih drugih vrsta laksativa, kao što je psilijum koji se često koristi za ublažavanje opstipacije.
Važno je znati da konzumiranje veće količine suvih šljiva odjednom može da izazove neželjene efekte poput dijareje, piše Healthline.

3. Riznica antioksidanasa

I sveže i suve šljive su bogate antioksidansima koji su korisni za smanjenje upale i zaštitu ćelija od oštećenja slobodnim radikalima.

Posebno su bogate polifenolom koji ima pozitivne efekte na zdravlje kostiju i može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa.

4. Uticaj šljiva na šećer u krvi

Iako su bogate ugljenim hidratima, i sveže i suve šljive ne izazivaju značajan porast nivoa šećera u krvi. Zahvaljujući vlaknima koja usporavaju brzinu kojom organizam apsorbuje ugljene hidrate posle obroka, konzumiranje šljiva izaziva postepeni porast šećera u krvi, ali ne i nagli skok

Štaviše, konzumiranje svežih i suvih šljiva povezano je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. 
Ipak, vodite računa da ne preterate sa količinom šljiva, jer su one kalorične.

5. Zdravlje kostiju

Iako je mnogo onih koji će pre posegnuti za svežim plodovima šljive nego za njenom sušenom verzijom, upravo suve šljive mogu da budu korisne za poboljšanje zdravlja kostiju. 
Neke studije povezuju konzumiranje suvih šljiva sa smanjenim rizikom od osteoporoze i osteopenije.

Iako naučnici nisu ustanovili zbog čega suve šljive imaju ove pozitivne efekte na zdravlje kostiju, smatra se da njihov sadržaj antioksidanata i sposobnost smanjenja upale igraju važnu ulogu.

Republika

Foto: pixabay.com

I sveže i suve šljive nude niz zdravstvenih prednosti

Pored toga, istraživanja sugerišu da konzumiranje suvih šljiva može da poveća nivoe određenih hormona koji su uključeni u formiranje kostiju

Trebalo bi znati da je većina dokaza o suvim šljivama i zdravlju kostiju zasnovana na rezultatima studija na životinjama i u epruvetama. Ali, i neka istraživanja na ljudima bazirana na ispitivanju efekta suvih šljiva na zdravlje kostiju dala su obećavajuće rezultate.

6. Šljive i zdravlje srca

Redovna konzumacija šljiva i suvih šljiva može da ima zaštitni efekat na zdravlje srca. 
U jednoj studiji, ispitanici koji su pili sok od suve šljive i jeli tri ili šest suvih šljiva svakog jutra tokom osam nedelja upoređivani su sa grupom koja je pila samo čašu vode na prazan stomak

Oni koji su konzumirali suve šljive i sok od šljiva imali su značajno niže nivoe krvnog pritiska, ukupnog holesterola i „lošeg“ LDL holesterola od grupe koja je pila vodu.
U drugoj studiji je otkriveno da su muškarci kojima je dijagnostikovan visok holesterol imali niže nivoe LDL holesterola posle konzumiranja 12 suvih šljiva dnevno tokom osam nedelja.

Pretpostavka je da su pozitivni efekti šljiva i suvih šljiva na faktore rizika od srčanih bolesti verovatno posledica njihovog visokog sadržaja vlakana, kalijuma i antioksidanata. 

Iako su rezultati studija obećavajući, potrebno je više istraživanja na ljudima koja bi potkrepila tvrdnje o zaštitnom efektu šljiva i suvih šljiva na zdravlje srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading