ZASPALA JE SA OBIČNIM SIMPTOMIMA PREHLADE A ZATIM UPALA U KOMU: Nakon 16 dana se probudila, nije ni slutila da je OVO uzrok svega!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.09.2023

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Opasna bolest joj je izbrisala 20 godina pamćenja.

ZASPALA JE SA OBIČNIM SIMPTOMIMA PREHLADE A ZATIM UPALA U KOMU: Nakon 16 dana se probudila, nije ni slutila da je OVO uzrok svega!

Foto: instagram/printscreen/mrscreece

Kler Mafet-Ris se nedeljama osećala kao da je malaksala te je imala simptome tipične prehladi. Te večeri je odlučila da legne nešto ranije u krevet, kako bi se što pre oporavila.

Sledećeg jutra je upala u komu koja je trajala 16 dana, a kada se probudila, nije se sećala prethodnih 20 godina. 

Na kraju se ispostavilo da je Kler zapravo imala zapaljenje mozga (encefalitis) zbog čega je i izgubila pamćenje. 

Foto: shutterstock

Nakon simptoma prehlade je upala u komu

 

 

- Kler je oko dve nedelje imala prehladu, koju joj je predao mlađi sin. Postepeno je stanje počelo da joj se pogoršava i postajala je sve letargičnija. Ona je jedne večeri otišla na spavanje, a sledećeg jutra nisam mogao da je probudim - rekao je njne muž Skot za britanski kanal 4.

Hitno je bila prevezena u bolnicu gde je priključena na respirator. Lekari su sumnjali da je imala krvarenje u mozgu, ali je testiranjem utvrđeno da je reč o encefalitisu. 

- Iako sam znala da imam decu koju volim i prepoznajem, nisam mogla da se setim porođaja, njihovih rođendana, njihovog prvog dana škole, šta vole ili ne vole. Srećom, sećala sam se svih ljudi koje poznajem. Ne znam kako bi Skot podneo da sam se prema njemu ponašala kao prema strancu. Kada je reč o mojim izgubljenim sećanjima, još uvek postoji mala šansa da se vrate, ali ako ne, moraću da napravim mnogo novih srećnih uspomena - rekla je Kler za "The Sun".

Foto: instagram/printscreen/mrscreece

Legla je u krevet sa simptomima prehlade i upala u komu

 

Šta je encefalitis?

Encefalitis je akutno zapaljenje mozga koje je najčešće uzrokovano virusnom infekcijom ili nekom autoimunom bolešću. Encefalitis može biti opasan po život ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vreme i ako se ne potraži hitna medicinska pomoć. Od encefalitisa mogu da obole osobe svih godina, a u najranjiviju grupu spadaju odojčad, imunokompromitovane osobe i starije stanovništvo.

Simptomi su:

  • Povišena temperature
  • Glavobolja
  • Poremećajsvesti
  • Neurološkiispadi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading