NIKOLAJ JE ŽIV, JEDINI PROBLEM JE ŠTO NJEGOVO SRCE NE KUCA: Prvo je doživeo SRČANI UDAR, sve se desilo kada mu je žena OVO saopštila!

Autor: M.O.

Lifestyle

10.09.2023

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikolaj Mihaljničuk iz Saratova je jedinstven čovek, ne samo u Rusiji, već i u svetu. On živi sa "uspavanim" srcem!

NIKOLAJ JE ŽIV, JEDINI PROBLEM JE ŠTO NJEGOVO SRCE NE KUCA: Prvo je doživeo SRČANI UDAR, sve se desilo kada mu je žena OVO saopštila!

Foto: Shutterstock

Hitna pomoć

Sve je počelo pre nekoliko godina, kada je njegov odnos sa suprugom počeo da se pogoršava, a zatim mu je jednog dana saopštila da ga napušta.

Ova vest ga je duboko pogodila te je iste noći je doživeo srčani udarSrećom, uspeo je da pozove hitnu pomoć na vreme!

Kada su lekari pregledali njegov EKG, bili su iznenađeni: grafikon srčanih talasa izgledao je neuobičajeno - Nikolajev EKG bio je mnogo manji nego što se očekivalo.

Lekari su mu detaljno pregledali srce putem krvnih sudova i bili su potpuno šokirani. Njegovo srce nije kucalo! Ipak, krvni sudovi su i dalje pumpali krv. Njegovo telo je funkcionisalo normalno, iako po svim pravilima to ne bi trebalo biti moguće.

Foto: pixabay.com

Čuvek živi sa "zamrlim" srcem

Naknadna medicinska istraživanja samo su potvrdila prvobitnu dijagnozu:

Srce Nikolaja Mihaljničuka nije kucalo. O čudnom stanju njegovog kardiovaskularnog sistema lekari su ga obavestili nakon što je izašao iz bolnice.

Sada, redovno posećuje lokalni kardiovaskularni centar gde prate njegovo stanje i dalje istražuju njegovo neobično srce.

- Kada su mi lekari prvi put rekli, bio sam u šoku. Plašio sam se da se krećem, čak i da dišem. Bio sam stalno u strahu da će mi krv prestati da teče kroz telo i da ću umreti. Ali vremenom sam se privikao na svoje stanje i sada čak zaboravljam na to - priča Nikolaj.

Šest meseci nakon srčanog udara, upoznao je jednu ženu, ali se plašio i da je dotakne, jer je mislio da bi bilo koji stres, bilo pozitivan ili negativan, mogao biti smrtonosan po njega.

- Mislili smo da bi bilo koji oblik stresa mogao biti opasan po mene. Ali onda sam odlučio da živim punim plućima, baš kao pre - dodaje Nikolaj.

Profesor Vitalij Levicki sa Instituta za kardiologiju kaže da je Nikolaj Mihaljničuk tek treća osoba na svetu koja živi sa "uspavanim" srcem.

- Sličan slučaj nalazi se u Brazilu, a drugi u Japanu. Srčani krvni sudovi su obično dovoljno snažni i elastični da pumpaju krv. Zato Nikolaj i dalje živi, diše i funkcioniše. Njegovo srce je živo, ali možemo reći da je "uspavano". Ovakvo stanje se može javiti kao rezultat jakog emocionalnog stresa, a Nikolaj ga je doživeo. Intenzivan emocionalni stres može prouzrokovati značajnu hormonsku aktivnost, što može oštetiti srce i krvne sudove - objašnjava Levicki.

Ovaj fenomen "uspavljenog" srca prvi put je zabeležen 1950. godine u Beču. Tada su naučnici otkrili "uspavane" delove srčanog tkiva kod sedmoro pacijenata tokom testiranja novog modela kardiografa. Svi oni su izjavili da su pre toga doživeli izuzetno jak emocionalni stres. Međutim, kod ovih sedam pacijenata samo su neki delovi srca prestali kucati, dok je kod Nikolaja čitav srčani mišić zahvaćen ovim stanjem. Da nije imao tako izuzetno jake i elastične krvne sudove, verovatno ne bi preživeo, prenosi "Treće oko".

- Ovaj čovek može da živi normalnim životom još mnogo godina. Treba izbegavati intenzivne sportske aktivnosti, ali jednostavne fizičke vežbe i umeren seks samo će mu koristiti -  zaključuje profesor Levicki.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading