"POMIRISALA JE VRH OVE BILJKE, LICE JOJ JE POSTALO NATEČENO I NIJE MOGLA DA GOVORI": U Srbiji se nalazi TAČNO OVDE, a malo ko zna koliko je OTROVNA

Autor: N.J.

Lifestyle

30.08.2023

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mama devojčice upozorava sve da paze na biljku koja je otrovna, a raste svuda.

"POMIRISALA JE VRH OVE BILJKE, LICE JOJ JE POSTALO NATEČENO I NIJE MOGLA DA GOVORI": U Srbiji se nalazi TAČNO OVDE, a malo ko zna koliko je OTROVNA

Foto: facebook

Čavana Nojveg upozorila je sve roditelje nakon što se njena šestogodišnja devojčica otrovala biljkom iz bašte. Uočila je osip na licu svoje ćerke, a onda su joj natekli celo oko i uho, a svuda je imala mehuriće po koži. Zatim je imala problema sa disanjem zbog čega je morala da poseti lekara. 

Istakla je važnost objave:

- Ovo je verovatno najvažnija objava koju ću ikada staviti ovde. Ali nisam mogla izgubiti ni minut da ne kažem drugim porodicama ovo kako bi i oni bili informisani. Posebno zato što možete spasiti život. Molim vas, pročitajte ovo i shvatite ozbiljno. Juče je moja šestogodišnja ćerka počela da dobija osip na licu. Oduvek je imala jaku alergiju na bube/pčele/biljke, ali to se brzo širilo. Ovo nije prvi put da ima osip, pa smo znali kako da je lečimo - priča i objašnjava da se ipak osip nastavio širiti na celo lice koje je postalo natečeno.

Foto: Facebook/Chavana Neuweg

Osip na koži

Nakon toga, morali su da je odvedu kod doktora na pregled, a tada su joj dali i lek protiv otrova.

- U tom trenutku još uvek nismo bili sigurni šta je i gde mogla doći u kontakt s otrovom. Do ove večeri osip se i dalje širio, a lice joj je još uvek bilo jako natečeno. Jedva da je uopšte razgovarala i spavala je ceo dan. Odlučili smo da prošetamo dvorištem kako bismo našli bilo koju biljku koja bi mogla da izazove tako lošu reakciju. I onda, pronašli smo je! Bili smo tako iznenađeni.

Mama je objasnila da joj je otrovna kukuta rasla u vrtu.

- Nakon brze potrage (koja se pretvorila u sate istraživanja) saznali smo s čime imamo posla, što je gore nego što smo ikad očekivali.

- Naša ćerka je namirisala vrh ovog "cveta", progutala ga i izazvala jednu od najgorih reakcija otrova koje sam ikada videla. Ova biljka je smrtonosna. Smatra se jednom od apsolutno najgorih i najsmrtonosnijih biljaka u Americi. Izgleda kao bezopasan korov, ali može da naraste preko tri metra. Često ćete je pronaći uz potoke, železničke pruge i jarke. Biljka je drugačija od mnogih drugih jer deluje na imuni sistem i može uzrokovati paralizu živaca i mišića, povraćanje, mučninu, komu, bolove u mišićima, napad, konvulzije, gubitak govora, ubrzan rad srca i još mnogo toga. Toliko je užasna da je morate "predati" državi da je ukloni jer je ilegalno da to uradite sami. Nikako je smete spaljivati jer otrov može otići u vazduh. Ovo ne objavljujem da bih vas prestravila. Ali molim vas, edukujte se o opasnim biljkama/stablima jer je to tako važno! Biljka kukuta ima bele cvetove koji rastu u grozdovima, a stabljika ima ljubičaste mrlje.

Foto: pixabay.com

Cveće u dvorištu

Do trovanja dolazi nakon gutanja bilo kog dela biljke, kao što su semenke, cvetovi, listovi ili plodovi. Svi delovi ove biljke sadrže otrovne alkaloide koji čak i u malim količinama mogu biti smrtonosni. 

Čak i dodir ove biljke može izazvati reakciju kože kod nekih ljudi. Do danas ne postoji protivotrov.

Otrovna kukuta poznata je i kao smrtonosna kukuta, otrovni peršun, kalifornijska paprat i pegava kukuta. Uobičajeni simptomi trovanja uključuju: drhtanje, žarenje u probavnom traktu, proširene zenice, bol u mišićima, slabost mišića ili paralizu mišića, ubrzan rad srca praćen smanjenim otkucajima srca, gubitkom govora, konvulzijama, gubitkom svesti ili komom, piše "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading