JEDAN SIMPTOM MOŽDANOG UDARA JAVLJA SE TAČNO NEDELJU DANA RANIJE: Ne ignorišite OVAJ znak UPOZORENJA

Autor: N.J.

Lifestyle

24.08.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan simptom moždanog udara može se javiti nedelju dana ranije te ako ovo primetite hitno idite na pregled kod lekara.

JEDAN SIMPTOM MOŽDANOG UDARA JAVLJA SE TAČNO NEDELJU DANA RANIJE: Ne ignorišite OVAJ znak UPOZORENJA

Foto: shutterstock

Čini se da se moždani udar često događa bez upozorenja. Međutim, u nekim situacijama pre moždanog udara postoje potencijalni znakovi upozorenja, poput jake glavobolje i prolaznog ishemijskog napada (TIA).

Šta je moždani udar?

Moždani udar se događa kada je protok krvi u delu mozga blokiran ili prekinut. To sprečava moždane ćelije da dobiju kiseonik i hranjive materije potrebne za preživljavanje. Isto, to je hitan medicinski slučaj koji zahteva brzo delovanje. Prepoznavanje simptoma moždanog udara pomaže i da dobijete pomoć što pre.

Iako se čini da se simptomi moždanog udara pojavljuju iz vedra neba, u nekim situacijama mogu postojati potencijalni znakovi upozorenja koje ne treba zanemariti.

Šta je ishemijski moždani udar?

Ishemijski moždani udar je vrsta moždanog udara uzrokovana začepljenjem, obično zbog krvnog ugruška, u jednoj od krvnih žila koje opskrbljuju mozak. Ovo je najčešća vrsta moždanog udara.

Foto: Shutterstock

Devojka ima bolove u grudima i glavi

Jaka ili neobična glavobolja

Prema studiji Trusted Source iz 2020. godine na 550 odraslih osoba, utvrđeno je da sentinel glavobolja prethodi ishemijskom moždanom udaru kod 15 odsto učesnika studije. Ona se definise kao glavobolja koja se javlja obično nedelju dana pre.

Prolazni ishemijski napad (TIA)

Još jedan mogući znak upozorenja na moždani udar je TIA, takođe poznat kao "mali moždani udar". Javlja se kada je dotok krvi u mozak prekinut na neko vreme. Često oponašaju simptome moždanog udara, a oni nestaju u roku od sat i retko uzrokuju trajna oštećenja. U nekim slučajevima simptomi mogu potrajati i do 24 sata.

Simptomi TIA - e obično ne traju dugo, važno je potražiti pomoć, čak i ako nestanu. Iako se TIA obično brzo reši, to može biti znak da bi se kasnije mogao dogoditi ozbiljniji moždani udar. Zapravo, procenjuje se da će otprilike jedna trećina ljudi koji imaju TIA imati teži moždani udar u budućnosti, piše "Heltlajn".

Foto: Shutterstock

Devojka se budi sa glavoboljom

Koji su simptomi TIA-e?

Simptomi su slični znakovima moždanog udara, ali obično brzo prolaze. Ako primetite bilo koji od sledećih, odmah potražite pomoć:

Paraliza ili slabost na jednoj strani tela, obično na licu, rukama ili nogama
Poteškoće u govoru ili razumevanju
Gubitak ravnoteže ili koordinacije, problemi s hodanjem
Problemi s vidom na jedno ili oba oka
Zbunjenost
Glavobolja
Vrtoglavica

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading