SAZNAJTE KOJI JE IDEALAN POLOŽAJ ZA SPAVANJE PREMA VAŠIM BOLOVIMA: Ako po ceo dan sedite, jedino ćete se OVAKO odmoriti!

Autor: M.O.

Lifestyle

23.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako imate bolove u telu, morate znati koji je idealan položaj za spavanje!

SAZNAJTE KOJI JE IDEALAN POLOŽAJ ZA SPAVANJE PREMA VAŠIM BOLOVIMA: Ako po ceo dan sedite, jedino ćete se OVAKO odmoriti!

Foto: Shutterstock

Spavanje bi moglo biti najdraži deo dana, no ako se suočavate sa hroničnim bolovima koji vam ne dozvoljavaju da se udobno smestite, tada se taj omiljeni trenutak može pretvoriti u noćnu moru.

Ukoliko lično znate koliko je teško ostvariti kvalitetan san dok vas muče bolovi u različitim delovima tela, razumete da određeni položaji spavanja jednostavno nisu opcija. Međutim, istina je da postoji rešenje - pravilno držanje tela tokom spavanja, prilagođeno vašim specifičnim problemima.

Prvo i pre svega, trebalo bi da zaboravite na spavanje licem prema dole, jer ovaj položaj može nepravilno istezati kičmu i stvoriti nove fokusne tačke bola, posebno u rukama. Umesto toga, idealno bi bilo ležati na boku, sa savijenim nogama u položaju fetusa, i postaviti jastuk između nogu kako biste oslobodili pritisak sa kičme.

Republika

Foto: shutterstock

Idealan položaj spavanja ako imate bolove u telu

 

Kada su bolovi u kukovima u pitanju, najpovoljnije je spavati na leđima, idealno sa nekoliko jastuka ispod kolena. Takođe, važno je imati dušek koji pruža umerenu potporu, bez previše tvrdoće ili mekoće.

Kod bolova u vratu, situacija postaje malo fleksibilnija i zavisi od ličnog izbora. Možete spavati na boku ili leđima. Ključno je imati odgovarajući jastuk koji pruža pravilnu podršku vratu, ne izazivajući dodatno opterećenje. Bez obzira na izbor, zaboravite na spavanje bez jastuka ili sa više jastuka ispod glave.

Važno je shvatiti značaj pravilnog spavanja. Ako provodite ceo dan sklupčani za stolom ili ležeći na kauču, nije iznenađujuće što kvalitetan san može biti narušen. Obratite pažnju na redovne pauze tokom dana, prošetajte i istegnite se, te sedite za stolom uz pravilno držanje leđa. Fizička aktivnost takođe ima značajnu ulogu - pravilno vežbanje može značajno pomoći, u zavisnosti od toga gde osećate bolove.

Kada je u pitanju idealan položaj za spavanje kod osoba koje pate od bolova u leđima, odabir je suštinski. Pravilno držanje tela tokom spavanja može znatno poboljšati kvalitet sna i smanjiti nelagodnosti koje se mogu javiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading