INSULINSKA REZISTENCIJA JE BOLEST 21. VEKA: Ovih devet pravila ZAUVEK će vam promeniti život otkriva naša savetnica za ishranu - smernice kako da se IZLEČITE!

Autor: N.J.

Lifestyle

23.08.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da biste se rešili insulinske rezistencije morate promeniti stil života i pratiti sledećih devet saveta.

INSULINSKA REZISTENCIJA JE BOLEST 21. VEKA: Ovih devet pravila ZAUVEK će vam promeniti život otkriva naša savetnica za ishranu - smernice kako da se IZLEČITE!

Foto: Unsplash/ bruce mars, Shutterstock

Devojka meri šećer u krvi

Za insulinsku rezistenciju kažu da je bolest 21. veka. To je stanje kada ćelije u mišićima, salu i jetri ne reaguju dobro na insulin i ne mogu lako da preuzmu glukozu u krvi. Kao rezultat toga, vaša gušterača proizvodi više insulina kako bi pomogla glukozi da uđe u ćelije. Sve dok gušterača može proizvesti dovoljno insulina da nadvlada slab odgovor ćelija na insulin, nivo glukoze u krvi ostaće u zdravom rasponu, piše "NIDDK".

- Ukoliko se malo više opustite, velika je verovatnoća da se i insulinska vrati. Zato promenite stil života, živite život punim plućima. To ne znači da nikada nećete moći više da pojedete i popijete nešto što nije preporučljivo za vas, normalno je da dođe do toga i da se opustite, jer jedan je život…ali je jako BITNO posle toga vratiti se zdravoj ishrani i načinu života! Jedino tako je moguće rešiti insulinsku rezistenciju i sprečiti da ne dođe do ozbiljnijih zdravstvenih problema! Pored ishrane jako je važna fizička aktivnost (trening snage, kardio, šetnja…) I ne, ne može to niko umesto vas, morate sami da donesete odluku i da promenite stil života - napisala je Barbara Mihajlović na Instagramu. 

Foto: Shutterstock

Devojka jede zdrav obrok

Barbara je sertifikovani savetnik za ishranu i suplementaciju. Ona je takođe navela kojih devet pravila bi trebalo poštovati kod insulinske rezistencije.

1. Uobročite se (tri do četiri obroka na dan) bez grickanja između

2. Doručak u prvih sat vremena od ustajanja

3. Razmak između obroka mora biti između tri i po i četiri sata

4. Izbacite iz ishrane sve rafinisane proizvode, belo brašno i šećere

5. U ishranu ubacite sveže voće i povrće sa nižim glikemijskim indeksom, zdrave masti, proteine sa pravilno doziranim složenim ugljenim hidratima

6. Hidrirajte se, prvo voda, potom limunada, grejp, biljni čajevi

7. Pokušajte da zaspite do 23 časa, sedam do osam sati sna, tako održavate normalan hormonski balans

8. Fizička aktivnost, trening snage tri do četiri puta nedeljno, šetnja 8.000 do 10. 000 koraka dnevno

9. Pokušajte da stres svedete na minimum, provodite vreme u prirodi i sa ljudima koji vam odgovaraju

BONUS  VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading