VENE SE PO OVOJ TOPLOTI TOLIKO ŠIRE DA SU SVI UGROŽENI: Kardiolog otkriva kako i na koji način da umanjimo problem sa krvnim sudovima!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.07.2023

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi položaji i masaže umanjuju problem.

VENE SE PO OVOJ TOPLOTI TOLIKO ŠIRE DA SU SVI UGROŽENI: Kardiolog otkriva kako i na koji način da umanjimo problem sa krvnim sudovima!

Foto: YouTube/Printscreen

Kardiolog Snežana Bašić upozorila je gostujući na Kurir TV,  da su vrućinama ugrožene sve kategorije stanovništva, iako su neke ugroženije od drugih.

- Posebno su ugroženi ljudi koji imaju problem sa cirkulacijom, sa srcem i sa krvnim pritiskom. Ugroženi su, takođe, i oni koji imaju problem sa crevima i sa stomakom. Svaka vrsta oboljenja i zdravstvenih problema povećava stepen ugroženosti, ali svi treba da obrate pažnju - rekla je Bašić.

Republika

Foto: shutterstock

Vene su krvni sudovi koji nemaju mišićni sloj.

 

Kako visoke temperature najveći problem stvaraju krvnim sudovima, navela je vežbe koje mogu pomoći venama u uslovima velikih temperatura.

- Vene su krvni sudovi koji nemaju mišićni sloj. Arterije imaju mišiće i oni se kontrahuju u ritmu rada srca. Arterija može da se kontrahuje i nezavisno od rada srca, a vena ne. Venu puni srce i ona se mehanički prazni sama. Dobro je podići noge iznad nivoa glave da ispraznite svoje vene - dodala je. 

- Takođe, masaža nogu kad polazite od stopala ka butinama. Tako vraćate krv iz vena ka srcu. Vene se u ovakvim klimatskim promenama prošire i onda može doći do pucanja kapilara, a naročito do proširenja vena. Tako slabite zid vene. Isto i topla hladna voda. Lepo je da leti tuširate svoje noge hladnom vodom, a dobar je i ulazak u vodu, bazene i reke. Pogotovo za žene. One su osetljivije zbog manjka testosterona i viška estrogena - rekla je za kraj. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading