MUVE PRENOSE OPASNE BOLESTI: Od tifusa do trovanja hranom, a jedna bakterija je posebno ŠTETNA!

Autor: M.O.

Lifestyle

18.07.2023

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi insekti nisu samo dosadni već i opasni za naše zdravlje.

MUVE PRENOSE OPASNE BOLESTI: Od tifusa do trovanja hranom, a jedna bakterija je posebno ŠTETNA!

Foto: pixabay.com

Izgleda da su muve mnogo opasnije po naše zdravlje nego što smo mogli da pretpostavimo, pogotovo one “gradske". Naučnici su otkrili da prenose bakteriju izuzetno opasnu za čoveka.

Najnovija studija objavljena u “Scientific Reports-u” dokazala je da su muve pozitivne na više od 600 različitih vrsta bakterija. Tim stručnjaka testirao je mikroorganizme sa 116 muva sa različitih kontinenata i ostali su zaprepašćeni rezultatima.

Foto: Printskrin/Youtube/Životinjsko carstvo

Mnogo više opasne nego što se pretpostavlja

 

- Bakterije mogu da prežive muvin let, da se rašire i nastane u novom okruženju. Studija je pokazala da svakim dodirom na stotine muva za sobom ostavljaju kolonije bakterija i tamo nastavljaju da se razmnožavaju - navodi Stefan Šuster, vođa ovog istraživanja.

Naime, muve prenose i još jednu bakteriju. Na čak 15 je pronađena helikobakter pilori, koja može izazvati izuzetno ozbiljne stomačne probleme kod čoveka.

Ova bakterija dovodi se u vezu sa nastankom zapaljenja želuca (gastritisa), čira dvanaestopalačnog creva, i ređe, želuca.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading