Kada vidite STRŠLJENA u blizini, odmah OVO uradite: Tako će vas ZAOBIĆI, a evo kada je njihov ubod fatalan!

Autor: M.O.

Lifestyle

29.06.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je u većini slučajeva bezopasa, evo kada može da bude fatalan ubod.

Kada vidite STRŠLJENA u blizini, odmah OVO uradite: Tako će vas ZAOBIĆI, a evo kada je njihov ubod fatalan!

Foto: Pixabay

Višestruki ubodi stršljena mogu izazvati simptome koji mogu biti opasni po život. Kod pojedinih osoba, posle uboda stršljena zabeleženi su srčani udari i otkazivanje rada pojedinih organa. 

Stručnjaci naglašavaju da stršljen može napasti čoveka pre svega ako mu je ugroženo leglo. Otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, s tim da je žaoka ovog insekta veća, pa probija u dublje slojeve kože i izaziva veći osećaj bola.

- Nepažnjom kad beremo voće mogu se uznemiriti i mogu nas ubosti - naveo je primer Željko Tomanović, redovni profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu.

- Imamo toplo leto, to je uobičajeno, nije najezda. Obično maksimalnu brojnost dostignu u septembru i u oktobru završavaju sa razvićem, ono se nastavlja na proleće dalje. Sada je toplije, sada se maksimumi događaju i julu i avgustu, susreti sa ljudima su češći - kaže on.

Dodaje da se stršljeni gnezde u šupljinama drveća, kao i da su uglavnom van gradova.

- Obično što se zna, prilikom prvog uboda dolati do alergijskih reakcija, osipa, ubrzanog disanja, a drugi put kada se desi može doći do anafilaktičkog šoka, teških komplikacija, nema mnogo vremena, minuti su tada u pitanju da se javite lekaru. Može doći i do smrtnog ishoda, gotovo svake godine čujemo da se to negde desilo. Ukoliko imamo alergijsku reakciju imamo par sati, možda to prođe i bez, ali se svakako treba obratiti lekaru. Ako nismo alergični, možemo imati lokalni otok, crvenilo, treba hladiti to mesto. Ako postoji alergijska reakcija, vrlo često se ljudi uplaše, pa se to poveća i ako nije problem - dodaje profesor. 

Republika

Foto: Pixabay

Ubod stršljena najčešće je bezopasan.

 

Tomanović objašnjava da su stršljeni najkrupnije socijalne ose.

- Svaka od tih osa ima otrov različitog sastava, možemo biti alergični na ubod ose, a ne biti na ubod stršljena - kaže.

Hrane se insektima, od kojih su mnogi štetni u šumarstvu, poljoprivredi, pa su u nekim mestima zaštićeni.

- To će biti ako ugrozite njihovo gnezdo. Ako vidite da u neko stablo uleću i izleću stršljeni, treba se skloniti. Stršljeni nisu radoznali kao obične ose, osa će da se vraća, stršljeni će da vas ignorišu i da odlete, osim u tim slučajevima i kada se hrane, kada im je potrebna hrana za potomstvo, može se desiti da se osete ugroženo i da napadnu, ali to se retko dešava - dodaje on.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading