DREMKA PREKO DANA JE DOBRA ZA NAŠ MOZAK: Istraživanja su potvrdila da sprečava nastanak OVIH bolesti!

Autor: M.O.

Lifestyle

21.06.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovno dremanje tokom dana dobro je za naš mozak i pomaže mu da duže ostane veći, kažu istraživači sa Univerziteta u Londonu.

DREMKA PREKO DANA JE DOBRA ZA NAŠ MOZAK: Istraživanja su potvrdila da sprečava nastanak OVIH bolesti!

Foto: Unsplash/ bruce mars

Dremanje tokom dana može pomoći u održavanju zdravlja mozga kako starimo, pokazuju nova istraživanja. Međutim, prethodna istraživanja su pokazala da i prekomerno dremanje može biti štetno.

Mozak se sa godinama prirodno smanjuje, što je povezano s nižim rizikom od demencije i drugih bolesti.


U proseku, razlika u zapremini mozga između onih koji spavaju i onih koji ne spavaju bila je ekvivalentna 2,5 do 6,5 godina starenja, rekli su istraživači.


- Naši nalazi sugerišu da bi za neke ljude kratko dnevno spavanje moglo da bude deo slagalice koji bi mogao da pomogne u očuvanju zdravlja mozga kako starimo -, rekla je u saopštenju doktorka Viktorija Garfild.

- Rezultati pokazuju malo ali značajno povećanje obima mozga kod ljudi koji imaju genetski potpis povezan sa dnevnim dremkanjem - rekla je ona.

Naučnici navode da loš san tokom vremena oštećuje mozak, izazivajući upalu i utičući na veze između moždanih ćelija.

Republika

Foto: Unsplash/ Zohre Nemati

Žena spava preko dana, pored knjige.

 

- Dakle, redovno dremanje može da zaštiti od neurodegeneracije tako što će nadoknaditi nedostatak sna - rekla je naučnica Valentina Paz.

Proučavanje dremanja može biti izazov.

Dremanje može poboljšati zdravlje, ali vas i ostaviti još umornijim, sa željom da samo nastavite da spavate.

Zbog toga su istraživači koristili pametnu tehniku da dokažu da je dremanje korisno - ogroman prirodni eksperiment zasnovan na DNK (genetskom kodu) sa kojom smo rođeni.

Prethodne studije su identifikovale 97 delova naše DNK koje dovode do veće verovatnoće da nam se tokom dana spava ili da nam to nije potrebno.

Tako je tim uzeo podatke od 35.000 ljudi, starosti od 40 do 69 godina, koji su učestvovali u projektu UK Biobank, i jednostavno uporedio te genetske „dremače" i „ne-dremače".

Rezultati, objavljeni u časopisu Sleep Health, pokazali su razliku od 15 kubnih centimetara - što je ekvivalentno starenju od 2,6 do 6,5 godina.

Ukupni volumen mozga bio je oko 1.480 kubnih centimetara u studiji.

- Uživam u kratkim dremkama vikendom i ova studija me je ubedila da ne treba da se osećam lenjo zbog toga, možda sve to čak i štiti moj mozak -, navodi Tara Spajes-Džouns sa Univerziteta u Edinburgu i predsednica Britanskog udruženja za neuronauku.

Ona kaže da je studija "zanimljivih nalaza" pokazala "malo, ali značajno povećanje zapremine mozga", kao i se studijom dodatno ukazuje koliko je san važan za zdravlje mozga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading