STOMATOLOZI NIKADA NE JEDU OVO VOĆE I TVRDE DA ZUBI OD TOGA PROPADAJU: Sastavili spisak od 10 namirnica koje svako treba da IZBEGAVA - Posledice su STRAŠNE

Autor: N.J.

Lifestyle

20.05.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I sami ste svesni da neke namirnice mogu izazvati probleme poput karijesa, bolesti desni, ili će obojiti vaše zube.

STOMATOLOZI NIKADA NE JEDU OVO VOĆE I TVRDE DA ZUBI OD TOGA PROPADAJU: Sastavili spisak od 10 namirnica koje svako treba da IZBEGAVA - Posledice su STRAŠNE

Foto: Unsplash / Pablo Merchán Montes

Možete mnogo toga da uradite kako biste sprečili probleme sa zubima. Stomatolozi su otkrili šta oni izbegavaju kako bi imali blistavo bele i zdrave zube.

Kokice

- Veliki broj ljudi dolazi s napuknutim zubima jer su jeli kokice koje nisu do kraja iskokane, a da ne spominjemo tajnu ljusku - kaže Džonatan Neman i dodaje:

- Ljuska kokica je poznata po tome što se nalazi između zuba i uzrokuje bol u desnima.

Foto: pixabay.com

Iskokane kokice u činiji

Suvo voće

Ovo je katastrofa za zube! Šećer iz ovakvog voća brže se lepi i može stvoriti karijes.

Slatki napitak

Te velike šoljice kafe s dodacima su noćna mora za zube.

- Konstantna izloženost mleku i šećeru tokom jednog sata ili više otežava borbu protiv šećera i kiselina koje proizvode bakterije u našim ustima. Pljuvačka je veliki zaštitnik zuba, a uz stalne napade šećera konzumiranjem slatkih pića, vremenom pljuvačne žlezde ne uspevaju da nas zaštite.

Foto: Unsplash/ Juliana Malta

Kapućino sa cimetom

Semenke

Semenke bundeve izvrstan su izvor vitamina B, gvožđa, magnezijuma, cinka i proteina. No, iako su dobre za vaše celokupno zdravlje, nisu za zube. 

- Zahtevaju da ih razbijete prednjim zubima, što lako uzrokuje lomljenje rubova.

Foto: pixabay.com

Semenke u rukama

Led

- Led je jednostavno pretvrd za zubnu gleđ i uzrokuje lomove zuba.

Foto: shutterstock

Napitak sa ledom

Energetska pića

Mogu izazvati dehiraciju, glavobolje i povećati broj otkucaja srca.

- Energetska pića su super kisela i imaju visok sadržaj šećera. Video sam porast količina raspadanja među studentima koji ovo konzumiraju u prekomernim količinama kako bi ostali budni celu noć, bilo da uče ili se zabavljaju. Oblaže sve zube i stoga deluje jednako na sve. Dobićeš karijes! - poručuje stomatolog.

Suvo grožđe preliveno čokoladom

- Iznenađujuće je, ali sama čokolada je manje štetna od suvog grožđa. Sadržaj šećera je veći, a lepljivo voće zapinje u žljebovima zuba. 

Foto: pixabay.com

Suvo grožđe

Pića za sportiste

Ona su stvorena da bi sportisti vratili izgubljene hranjive materije i elektrolite, ipak imaju i velike doze šećera. Tečni šećeri poznati su po tome što izazivaju karijes, osim ako niste sportista, izbegavajte ih.

Puter od kikirikija

Ova hrana jeste zdrava za srce, ali ne i za zube.  Lepljiva tekstura savršena je za karijes, ali ako ćete ga svakako jesti potražite verziju bez šećera i pijte mnogo vode.

Foto: pixabay.com

Puter od kikirikija

Voće iz konzerve

Zvuči zdravo jer u nazivu ima voće, ali nije. Obično voće je zdrava opcija, ovo ne. Upakovano je u sirup i baš je bogato šećerom, zato ipak ne.

Foto: pixabay.com

Svež ananas isečen

Gumene bombone

Izbegavajte apsolutno sve vrste gumenih bombona!

- One su strašne za vaše zube jer se lepe za sve delove i što su slatkiši u dužem kontaktu sa zubima, to više kiseline proizvode bakterije koje uzrokuju karijes - završava on za "Helathy".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading