NAPITAK BEZ KOG SRBI NE MOGU DA ZAMISLE DAN ŠTITI OD DIJABETESA I SNIŽAVA CRP: Preporučuju se jedna vrsta i dnevni unos je ograničen!

Autor: N.J.

Lifestyle

26.03.2023

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijabetes je česta bolest zbog čega pacijenti moraju prilagođavati i menjati ishranu.

NAPITAK BEZ KOG SRBI NE MOGU DA ZAMISLE DAN ŠTITI OD DIJABETESA I SNIŽAVA CRP: Preporučuju se jedna vrsta i dnevni unos je ograničen!

Foto: Photo by alan KO on Unsplash

Žena ustaje

Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Nutrition pokazalo je da ispijanje kafe zapravo može pomoći u smanjenju šanse za dobijanje dijabetesa tipa 2. List navodi da bi to moglo biti zbog protuupalnih svojstava napitka. To je zato što se dijabetes tip 2 delimično smatra upalnom bolešću.

Analizirani su podaci više od 150. 000 ljudi iz Velike Britanije i Holandije, uključujući uobičajenu konzumaciju kafe i stopu pojave dijabetesa tip 2. Utvrđeno je da je samo jedna dodatna šoljica kafe dnevno dovoljna da se rizik od dijabetesa tip 2 smanji za četiri do šest odsto.

Studija je takođe ukazala na dalje moguće poželjne učinke, kao što je niža insulinska rezistencija, niži CRP (C-reaktivni protein - osetljivi marker sistemske upale) i niži leptin (hormon koji reguliše unos hrane i energetsku homeostazu), plus viši adiponektin ( hormon koji reguliše metabolizam glukoze i lipida, za koji se pokazalo da ima protuupalni učinak i učinak osetljivosti na insulin).

Foto: Unsplash/ Caleb George

Devojka pije kafu

Vrsta kafe koju bi trebalo piti

Podaci sugeršu da način na koji se kafa priprema može uticati na njene zdravstvene prednosti. Filtrirana ili espreso kafa imala je najjaču korisnu povezanost s nižim rizikom od dijabetesa tip 2 i koncentracijama CRP- a.

Međutim, važno je zapamtiti da postoje zdravstveni rizici povezani s ispijanjem previše kafe. Evropska agencija za sigurnost hrane preporučuje da ne pijete više od pet šoljica dnevno.

Koji su glavni simptomi dijabetesa?

Mokrenje češće nego inače, pogotovo noću
Osećaj jakog umora
Gubitak težine i mišićne mase
Svrbež oko penisa ili vagine
Zamagljen vid

Foto: Pixabay

Jabuke i banane pored aparata

Dva glavna tipa dijabetesa:

Tip 1 je kada telesni imuni sistem napada i uništava ćelije koje proizvode insulin.

Tip 2 je najčešći i javlja se kada telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ćelije ne reaguju na insulin. Ovaj oblik smatra se lakšim za upravljanje od prethodnog.

Ne zna se tačno što uzrokuje dijabetes tip 1, ali tip 2 može biti uzrokovan nizom faktora kao što su:

Gojaznost

Ako ne vežbate

Genetika

Najbolji savet za upravljanje dijabetesom je da živite bez stresa koliko je to moguće. Stres može uzrokovati porast nivoa šećera u krvi, stoga je opuštanje važno, piše "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading