SRBI MASOVNO PATE OD ANEMIJE: Probajte starim bakinim trikom da podignete gvožđe - Doktor otkriva šta tačno treba da jedete

Autor: N.J.

Lifestyle

09.03.2023

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako planirate da podignete gvožđe i hemoglobin, ovo morate znati!

SRBI MASOVNO PATE OD ANEMIJE: Probajte starim bakinim trikom da podignete gvožđe - Doktor otkriva šta tačno treba da jedete

Foto: pexels.com

Anemija je uzrokovana gubitkom eritrocita odnosno hemoglobina. Parametri koji govore o stanju anemije su: eritrociti, hemoglobin, hematokrit, mcv, mch, mchc i rdw. Hemoglobin je nešto što se često spominje danas, i možete da čujete ljude koji govore "Imam problema sa hemoglobinom". Evo šta nam govori manjak hemoglobina.

- Hemoglobin nije dovoljan kao parametar, ali je prvi signal da obratimo pažnju. Ako imamo manjak, da li zbog gvožđa ili folne kiseline, a može biti i manjak zbog viška olova koji blokira proizvodnju. Treća stvar mnogo je bitna - da li imamo dovoljnu proizvodnju proteina u jetri da se napravi taj molekul koji se zove hemoglobin - objasnio je doktor Dejan Čubrilo u emisiji "RTS Ordinacija".

Prisetićemo se jednog bakinog recepta. Sećate li se da kada kažete da imate problema sa gvožđem, a bake uzmu ekser i kažu stavi ga jabuku i posle je pojedi, pa ćeš rešiti anemiju.

- To nije besmisleno, ima smisla i to što je više zarđao. Što je ekser oksidovaniji on će da pusti u tom delu, u kiseloj jabuci zbog vitamina C, pretvoriće gvožđe u aktivan oblik koji može da se absorbuje. Znači mora da bude kisela jabuka. To ne znači da svaki put to treba primenjivati - kaže on.

Foto: RTS/printscreen

Doktor Dejan Čubrilo

Džigerica

Ona bi trebalo da bude na jelovniku barem jednom u dve nedelje.

- Ima puno B vitamina i gvožđa, ali i proteina. To su jetreni proteini, to je pomoć u proizvodnji hemoglobina i feritina.

Mnoge buni priča sa jajima, da li su ona dobar izbor zbog holesterola.

- Jaja su ista priča kao džigerica. Ako možete da jedete jaje, ako imate dobar sistem za varenje, žumance je odlično kao izvor gvožđa i B  vitamina, a to je super kombinacija koja će napraviti dovoljno hemoglobina - kaže doktor i dodaje da deca smeju i tri do četiri puta nedeljno da ih jedu, ali ne sa hlebom i majonezom nego sa povrćem.

Foto: youtube.com/Danasnji rucak Minja Stanisavljevic

Pripremljena džigerica sa sirom

Cvekla

Ona popravlja stanje jetre i povećava funkciju jetrenih ćelija. Gvožđe iz cvekle je korisno i ovo vam je još jedan način kako da poboljšate krvnu sliku.

- Možete praviti salatu od cvekle i jabuke. Ako pijete sok bolja je sirova cvekla, ako jedete ovako bolja je kuvana - savetuje doktor.

Foto: YouTube/ Simple Food

Priprema napitka od cvekle

Kako izgleda osoba koja je anemična?

Umorno, bledo, žućkasta boja kože, vrtoglavica, bol u grudima, hladne ruke i noge, glavobolja i nepravilni otkucaji srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading