ŠEST PUTA JE BILA U KOMI: Žena uzimala 86 tableta dnevno, više bila u bolnici nego van nje i to sve zbog bolesti JETRE!

Autor: N.J.

Lifestyle

12.02.2023

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rođena je sa retkom bolešću jetre, a nakon što je stotinu puta bila u bolnici znala je da je sada ozbiljno.

ŠEST PUTA JE BILA U KOMI: Žena uzimala 86 tableta dnevno, više bila u bolnici nego van nje i to sve zbog bolesti JETRE!

Foto: Izvor: Unsplash/ National Cancer Institute

Žena nakon intervencije u bolnici

Hana Smit provela je život više u bolnici nego izvan nje. Bila je u šest veštačkih koma sve do transplantacije i navikla je da se oseća užasno zbog bolesti. Imala je 27 godina kada je shvatila da se bori sa retkim genetskim oboljenjem koje joj je trovalo mozak i telo. Tada joj je njen lekar potvrdio loše vesti. Jedva je zadržala suze kada joj je rečeno da joj treba hitna transplantacija jetre inače će umreti.

Ovako je sve počelo

Neke od simptoma koja je imala je stalno povrćanje, a dijagnoza OTC postavljana ja 1993. godine malo nakon njenog rođenja. Poremećaj znači da jetra ne proizvodi enzime koji uklanjaju amonijak, koji se nakupio u opasno visokim nivoima u krvi.

Tada ona je bila tačno 40. osoba u Evropi sa ovom dijagnozom.

- Mojim roditeljima rečeno je da ću ceo život biti na lekovima i praćenju - objašnjava Hana i dodaje:

- Nivo amonijaka u krvi obično je manji od 50 mikropromila po litri. Moje je detinjstvo nažalost prožeto bolešću. Odrasla sam sa cevčicom za hranjenje kroz nos, često sam bila bolesna i osećala sam se jako loše, zbog čega sam izostajala iz škole - ističe.

Foto: Shutterstock

Žena leži u bolničkom krevetu

Kada je napunila 21 godinu, tražila je da joj sklone sondu iako je to značilo da će morati da uzima 86 tableta dnevno.

- Od malena sam imala medicinsku opremu. Samo sam želela da se osećam slobodno, kao i svi drugi. Ali pre toga nisam čak ni uzimala paracetamol pa sam morala da naučim kako da uzimam lekove. Bilo je zastrašujuće i teško, ali bila sam spremna da pokušam sve kako bih mogla da odbacim sondu - kaže.

Kada je upoznala jednog stručnjaka on joj je prvi put pomenuo transplantaciju jetre. Ali, kada se vratila kući sa odmora gde je upoznala tog lekara, njen doktor joj je rekao da za transplantaciju mora biti stvarno bolesna, zbog čega je pomislila pa i nije možda tako strašno sve to od čega boluje. To je bilo daleko od istine, jer je njeno telo počelo da se gasi.

Ipak, našli su donatora i ubrzo je operacija urađena. Posle osam sati, lekari su bili oduševljeni kako je sve prošlo. Na dan kada je stigla kući, njen dugogodišnji dečko Kris je zaprosio, a u julu 2020. godine saznala je da čeka bebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading