SVE PREKO OVIH MERA JE GOJAZNOST! Doktor objasnio šta da preduzmete pre uvođenja LEKOVA - Evo kada su NEOPHODNI!

Autor: N.J.

Lifestyle

09.02.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 30 odsto građana Srbije ima problem sa gojaznošću.

SVE PREKO OVIH MERA JE GOJAZNOST! Doktor objasnio šta da preduzmete pre uvođenja LEKOVA - Evo kada su NEOPHODNI!

Foto: shutterstock

Par

Gojoznost je jedan od najvećih faktora koji povećavaju rizik za kancer, respiratorne probleme, dijabetes i kardiovaskularne probleme. Pitamo se koja je razlika između gojaznosti i prekomerne težine, a na to je odgovorio profesor doktor Radan Stojanović.

- Gojaznost je hronična i kompleksna bolest, to je višak masti u organizmu koji dovodi do povećanog oboljevanja i smrtnosti. Cilj lečenja je smanjti telesnu masu na prihvatljiv nivo i da bi se smanjili faktori rizika koji dovode do oboljenja i smrtnosti. Pre lekova imamo takozvane nefarmakološke mere, to je da jedete manje, dozirana fizička aktivnost i lekovi dolaze na kraju kao pomoć prethodno navedenim merama - objašnjava doktor.

Kada se izračuna indeks telesne mase (BMI) tada se postavlja dijagnoza. Indeks telesne mase je opšti pokazatelj, jer ne meri masti direktno.

- To je broj koji dobijamo kada telesnu masu u kilogramima, podelimo sa visinom, ali na kvadrat. Ako čovek ima 100 kilograma i visok je 1 m 80 cm, delimo 100 sa 1, 8 na kvadrat. To je 30, 86 i to je već kriterujem da bi neko gojazan.  Indeks telesne mase od 25 do 29 smatra se prekomernom telesnom težinom i za muškarce i žene, nećemo računati decu. A 30 i više smatra se gojaznošću - rekao je on.

Foto: RTS/printscreen

Doktor Radan Stojanović u emisiji

Kriterijum za uvođenje lekova zbog gojaznosti je određeni indeks telesne mase.

- Lekovi se uvode u dve situacije. Kada je indeks telesne mase veći od 30, što znači to su gojazni pacijenti. I takođe ako je indeks telesne mase veći od 27 i pri tom postoji još neki od komorbiditeta, kao što su arterijska hipertenzija ili dijabetes - komentariše.

Lekovi za gojaznost koriste se kada ishrana i dozirana fizička aktivnost ne dovode do mršavljenja što je moguće.

- Imate ljude koji imaju preko 150 kilograma, njima je teško da imaju fizičku ativnost, a loše navike u ishrani davno su im ukorenjene. Samim tim kod njih se mora početi sa određenim farmakoterapijama kao podrškom - rekao je on na televiziji “K1“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading