NA TERAPIJI MOGU BITI I DOŽIVOTNO: Ovako izgleda lečenje zavisnika u Drajzerovoj - jedna bitna sitnica podrške je ZABRANJENA!

Autor: N.J.

Lifestyle

01.12.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos brojnim apelima bolesti zavisnosti nisu ni približno iskorenjene.

NA TERAPIJI MOGU BITI I DOŽIVOTNO: Ovako izgleda lečenje zavisnika u Drajzerovoj -  jedna bitna sitnica podrške je ZABRANJENA!

Foto: Pixabay

Bolesti zavisnosti ne samo da uništvaju pojedinca, već i razaraju porodice, što je osnova svakog društva. Stres, strah, depresija, tuga, brojni životni problemi često mlade, ali i obrazovane, starije žene i muškarce okreću različitim vrstama zavisnosti koje vide kao jedino rešenje u datom trenutku.

- Prijem na odeljenja je suštinski  sličan prijemima u drugim bolnicama. Ali postoje i izvesne specifičnosti: pre ulaska na odeljenje potpisuje se ugovor o pristanku na hospitalizaciju , terapijskim protokolima i kućnom redu. Na odeljenje se ne mogu uneti mobilni telefoni , tableti i slično. Celokupna komunikacija sa porodicom obavlja se preko medicinkog osoblja - započinje za Republiku Aleksandar Vujošević, psihijatar Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.

Foto: shutterstock.com

Muškarac sedi pijan

Kako objašnjava lečenje na odeljenjima traje od 10 do 30 dana, a terapijski proces zavisnika od psihoaktivnih supstanci i alkohola koji su u procesima detoksikacije traju oko 2 godine. Program supstitucije odnosno terapija, primenjuje se u lečenju zavisnosti od opijata i opioida. Period primene supstitucione terapije može da traje kako je doktor i naveo od nekoliko meseci pa do nekoliko godina. Zavisi od hroničnosti adikcije, situacije u porodici, psihološke zrelosti osobe, i niza drugih socijalnih faktora. Terapija supstitucije ima za cilj da supstituiše (zameni) ulične opijate (heroin) farmaceutskim preparatom.


- Pacijenti zavisni od opijata koji su na programima supstitucije na tim programima mogu biti i doživotno. Lečenje je intezivan i zahtevan proces , koji se sprovodi farmakoterapijskim i psihoterapijskim metodama. Možemo reći da je lečenje zavisnosti jedan od najzahtevnijih postupaka ne samo u psihijatriji. Mnogi pacijenti osim bolesti zavisnosti imaju dijagnostikovane i druge psihijstrijske poremećaje (depresija, anksiozni poremećaji, biopolarni afektivni poremećaj..) kao i razne somatske bolesti. Naravno trebalo bi uzeti u obzir i veoma težak socijalni status u kom se većina njih nalazi - ističe doktor.

Foto: Shutterstock

Žena leži u bolničkom krevetu

Boravak pacijenata u ovakvoj vrsti bolnice razlikuje se od drugih mesta.

 
- Tokom boravka na odeljenju niihov dan sastoji se od jutarnje vizite , individualnih razgovora sa psihijatrom, grupne terapije sa psiholozima, specijalnim pedagozima i socijalnim radnicima kao i od radno okupacionih terapija. Takođe, trebalo bi naznačiti i stalni kontakt sa medicinskim sestrama  koje su stalno uz njih i koje su prva linija podrške i procene o njihovom psihofizičkom stanju -
priča doktor.

 

Prema statističkim podacima najveći broj zauzima zavisnost od narkotika (57 odsto), a zatim alkoholizam. Pacijenti su češće muškarci nego žene i to najviše između 24 i 35 godina, prenosi internacionalna klinika dr Vorobiev.

Foto: pexels.com

Muškarac mamuran leži u krevetu

- Teško je odrediti koja je zavisnost najteža, ali ako uprostimo stvari najteža je ona od koje se teško leči. Zavisnost od opijata (heroin) najčešće pravi najveće probleme zbog brzog formiranja adikcije, ali i i izrazitih psihičkih, somatskih i socijalnih posledica - ističe doktor Vujošević.

Prevencija kroz svakodnevicu izuzetno je bitna, jer kako kažu "bolje sprečiti nego lečiti".

- Prevencija na realan i zanimljiv način može da upozna sa problemima koje uzimanje psihoaktivnih supstanci mogu da naprave u životu mladih ljudi... Pristup mladim ljudima najadekvatniji je putem radionica  i interaktivnih tribina. Trebalo bi napomenuti da u prevenciji veliku ulogu treba da imaju mediji, koji o ovom problemu bi trebalo da govore iz stručnog ugla - završava psihijatar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Marija Pantelić

09.12.2023 03:44

Ustanova za primer i divljenje svih zaposlenih u njoj....moj suprug je na lečenju i nadamo se uspehu,jer najbolji ste,nemamo bolje ustanove u Srbiji